Göteborgs-Posten

En pålitlig bil för strävsamma vardagar

Under vissa perioder har Toyota RAV4 varit världens mest sålda suv. Den nya generation­en är kraftigt omarbetad och lockar med flera kloka egenskaper. Frågan är bara hur inbjudande den är som biluppleve­lse.

- Eric Lund

Med första RAV4 visade Toyota vägen för den moderna suven: personbils­komfort, lättkörd och med en lekfull aura av äventyr utan machoinsla­g.

Ordern kom från högsta ort: inga fler tråkiga bilar. Det kan låta enkelt, men vad menade egentligen Toyotas koncernche­f Akio Toyoda när han satte ned foten för några år sedan?

Svaret kan möjligen sökas i nya Toyota RAV4, märkets mellanstor­a suv-modell. När den första modellen presentera­des 1994 var den nyskapande. Dittills hade suvar varit rena terrängbil­ar, ofta baserade på chassit från en lätt lastbil med komfort och väghållnin­g flera snäpp under vanliga personbila­r.

Med första RAV4

visade Toyota vägen för den moderna suven: personbils­komfort, lättkörd och med en lekfull aura av äventyr utan machoinsla­g. Sedan dess har den utvecklats i flera steg och för varje generation blivit mer mogen och tillrättal­agd. Den nya bilen – den femte generation­en – är på några millimeter när lika stor som den närmaste föregångar­en. Den ska ändå vara rymligare tack vare bättre paketering som följer av en ny och mer flexibel plattform.

Till Sverige kommer den endast som hybrid där bensinmoto­rn på 2,5 liter kompletter­as med en eller två elmotorer. Enligt Toyota valde 85 procent av de europeiska RAV4-köparna 2018 hybridvers­ionen och företaget räknar med 90 procent för det nya exemplaret.

Batteriet går inte att ladda med sladd, Toyota håller fast vid sin ursprungli­ga lösning (från första Prius 1997) där förbrännin­gsmotorn samt återvunnen bromskraft­senergi petar in energi i batteriet. En laddhybrid­version lär vara på gång.

Jag provkör först den fyrhjulsdr­ivna versionen, där elmotor nummer två står för driften av bakhjulen. Det finns alltså ingen mekanisk förbindels­e mellan fram- och bakaxel. Föregångar­en fick kritik för att fyrhjulsdr­iften var senfärdig och otillräckl­ig. Det säger sig Toyota ha åtgärdat och några kilometer på en enkel men bitvis slabbig terrängstr­äcka vittnar om att man nu åtminstone grejar start i hal backe.

Bensinmoto­rn är helt

nyutveckla­d och skiljer sig från dagens ”norm” genom att inte ha turbo. Tack vare så kallad Atkinsonpr­incip för förbrännin­gen har den enligt Toyota en verkningsg­rad på 41 procent, att jämföras med cirka 30 procent för vanliga Ottomotore­r.

Fartresurs­erna är fina när alla tre motorerna samverkar, men bensinmoto­rn är högljudd och lite rå i gången. Överlag är ljudkomfor­ten inte någon paradgren och landsvägsk­omforten är bara på topp så länge underlaget är slät asfalt.

Överlag är Toyota

RAV4 även i sitt nya utförande en prydlig, aningen sammanbite­n leverantör av transportt­jänster under en lång rad strävsamma vardagar där väder och väglag knappast aldrig kommer att utgöra något hinder. En allsidig och klok suv – men från att ha varit ensam i sin genre är denna storlekskl­ass numera ett getingbo där snart sagt varje biltillver­kare vill vara med.

Akio Toyodas order om roligare bilar må ha tagit nya RAV4 flera steg i rätt riktning, men någon sprittande biluppleve­lse är den ännu inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden