Göteborgs-Posten

Klubbar och polis ska prata framtid

Skandalder­byt har fått sitt slutresult­at. Nu börjar polis och klubbar arbeta hårt för att något liknande inte ska inträffa igen. Ett möte är inplanerat nästa vecka.

- Linus Petersson linus.petersson@gp.se

I måndags avbröts cupderbyt IFK Göteborg och Gais efter att delar av IFK Göteborgs supportrar hade bränt av över 700 pyroteknis­ka pjäser i inledninge­n av den andra halvleken. Vad som tar vid nu är arbetet med att försöka förhindra att något liknande inträffar igen.

Anders Börjesson, kommenderi­ngschef på matchen och biträdande polisområd­eschef i Storgötebo­rg, har bjudit in till ett möte redan nästa vecka.

– Jag har bjudit in företrädar­e för IFK Göteborg, Gais, ett antal poliser och olika funktioner hos oss som är med och fattar beslut kring tillstånd och villkor i samband med offentliga tillställn­ingar, säger han.

– Syftet med mötet är att vi ska diskutera det som hände och hur vi kan arbeta för att det inte ska hända igen.

Hur viktigt är det med ett sådant här möte?

– Oerhört viktigt, såklart. Glenn Heiman, ordförande i Gais, instämmer:

– Det är ett bra initiativ. Vi måste hjälpas åt och bygga en fotbollsku­ltur som lockar publik till matcherna, inte tvärtom.

Anders Börjesson igen

– nu på frågan om hur han ser på det som hände på Bravida Arena i måndags.

– Precis som vi har sagt förut så är det oerhört tråkigt att det hände för den stora majoritet som gick dit för att uppleva en fotbollsfe­st. Det är viktigt att förtydliga att det finns en majoritet som vill gå på fotboll, som vill uppleva fotboll, och inte förstöra. Det är viktigt att vi kan se till så att de kan fortsätta göra det. Där har klubbarna ett stort ansvar som arrangörer, de måste kliva fram i det här arbetet. Sedan ska vi självklart hjälpa dem och samarbeta.

Hur stort problem är det att saker, likt det som hände i derbyt, inträffar på fotbollsar­enor?

– Det är ett stort problem, det är därför vi kallar till ett möte. Vi behöver verkligen göra något åt det, få bukt med det en gång för alla.

Går det?

– Jag tror att det går om man hjälps åt. Om man menar allvar. Sedan om man kan få bort det helt vet jag inte.

Vad kan man dra för lärdomar av det som hände på Bravida Arena?

– Att man behöver vara noggrann i kontroller­na av vad som tas in på arenan. Det är jättevikti­gt att vi har ett ordentligt tänk så att vi inte får in den här typen av fyrverkeri­er. Det är helt oacceptabe­lt. Det är en lärdom man kan dra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden