Göteborgs-Posten

Skandalsce­ner som kan kosta Blåvitt en miljon

Runt 600 fyrverkeri­pjäser sköts in över planen i derbyt mellan IFK Göteborg av Gais från IFK-klacken. Det avbrutna derbyt kan komma att bli väldigt kostsamt för IFK Göteborg. – Det är många som har reagerat kraftfullt, säger klubbdirek­tören Max Markusson.

- Fredrik Janlind fredrik.janlind@gp.se

Derbyt mellan IFK Göteborg och Gais avbröts i måndags efter att det skjutits 600 fyrverkeri­pjäser in över planen från IFK-klacken. Efter flera turer fram och tillbaka under veckan kom beskedet under fredagsmor­gonen att Gais tilldöms segern med 3–0.

Ett beslut som IFK Göteborg hade förberett sig på.

– Det fanns flera alternativ och vi förberedde oss på alla alternativ­en som låg i potten, säger klubbdirek­tören Max Markusson.

Vad säger du om beslutet?

– Vi har förståelse för beslutet även om det är svintråkig­t att matcherna inte ska avgöras på planen. Det finns en lärdom i det här för de personer som tycker det är coolt och roligt att göra sådana här saker, det finns konsekvens­er för ett sådant agerande. Beslutet går att överklaga. Något som IFK Göteborg dock inte kommer att göra.

– För vår del lägger vi det här bakom oss och fokuserar på matchen mot Örebro. Det är bara så jäkla tråkigt och tar så mycket onödig energi och det finns ingen anledning att gräva i det här. Om matchen inte ska spelas så kan vi lika gärna lägga det här bakom oss, säger Markusson.

Vad betyder det här för IFK Göteborg?

– Det hjälper oss inte direkt ... det handlar om att försöka få in ett konsekvens­tänk hos de här personerna. Jag är öppen för att föra en dialog och hur man kan utöva sitt supporters­kap men det här är en annan diskussion när man så medvetet planerar den här typen av gärning och då får det konsekvens­er.

Hur skadar det ert varumärke?

– Det går inte att mäta just nu så kort inpå men det hjälper ju oss inte.

Max Markusson var tydlig dagen efter att matchen hade avbrutits att IFK Göteborg räknade med runt en miljon i ökade kostnader.

– Det är i kombinatio­n med förlorade intäkter och ökade kostnader och effekten landar på över en miljon kronor. Vi får se var det landar i slutändan men jag vill ge en verklig siffra så de som ligger bakom det här förstår, säger han.

Det är många supportrar

som vill ha pengarna tillbaka efter matchen. I det ärendet har IFK Göteborg nu skickat ut ett mail till derbyts biljettköp­are.

”På grund av händelsern­a på arenan under matchen mellan IFK Göteborg och GAIS den 25 februari 2019 har IFK Göteborg beslutat sig för att ge möjlighet till återbetaln­ing för de personer som önskar detta”, står det att läsa.

”För er som väljer att inte nyttja denna möjlighet till återbetaln­ing riktar vi ett särskilt tack”. Max Markusson igen:

– Med tanke på den ekonomiska situation som vi är i så hoppas vi att det är många som väljer att avstå från några krav.

Efter matchen har telefonen gått varm hos Max Markusson och flera andra uppe på Kamratgård­en. Där flera sponsorer har hört av sig efter måndagens skandalsce­ner.

– Vi har bjudit in våra partners till en träff på tisdag för att prata om just det här. Det hade varit så mycket roligare att prata om andra saker som rör fotbollen men nu får vi lägga kraft och energi på det här istället, säger Markusson.

Har ni fått några som vill hoppa av sin sponsring?

– Vi har inte fått några definitiva besked. Men det är många som har reagerat kraftfullt.

Vi får se var det landar i slutändan men jag vill ge en verklig siffra så de som ligger bakom det här förstår. max markusson Klubbdirek­tör, IFK Göteborg

 ?? Bild: Daniel Stiller ?? IFK göteborgs klubbdirek­tör max markusson berättar att det avbrutna derbyt kan bli en kostsam historia för klubben.
Bild: Daniel Stiller IFK göteborgs klubbdirek­tör max markusson berättar att det avbrutna derbyt kan bli en kostsam historia för klubben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden