Göteborgs-Posten

Karlsson: Jag gillar grisiga fören

Damernas 30 kilometer har bara gett två svenska VM-medaljer genom historien. Nu har Sverige tre starka medaljkand­idater till en och samma tremil.

- Lasse Mannheimer

– Jag gillar grisiga fören och jag tycker om långa lopp. Så det här blir roligt, säger 19-åriga Frida Karlsson.

Antonina Ordina tog ett brons i Thunder Bay 1995, Charlotte Kalla gjorde detsamma i Falun 2015. Det är de hittills enda svenska tremilsmed­aljerna på VM på damsidan.

Men nog finns det starka skäl att tro att nästa kommer nu.

Storstjärn­an Charlotte Kalla, säsongens starkaste svenska åkare Ebba Andersson och det nya stjärnskot­tet Frida Karlsson är alla starka kandidater till att stå på pallen när damernas VM avslutas med 30 kilometer i fristil på lördagen. Frågan är om Sverige någonsin har haft en starkare uppställni­ng – Ida Ingemarsdo­tter är den fjärde åkaren – inför en VM-tremil.

– Det känns som att det inte är allt för ofta som det är så, så vi får verkligen bara glädjas åt att vi svenska tjejer håller en så hög nivå för tillfället, säger Ebba Andersson.

Kanske är den

största svenska medaljkand­idaten ändå Charlotte Kalla, som har varit så osäker på formen men som på sin stafettstr­äcka i torsdags visade att det finns gott om krut kvar i den 31-åriga kroppen.

– Jag har nog inte varit med om ett så starkt damlag som vi har just nu. Det finns väldigt hög potential för flera av de åkarna som ska starta, och jag tror att Charlottes lopp i stafetten gjorde att hon fick väldigt mycket råg i ryggen inför den sista tävlingen, säger landslagsc­hefen Rikard Grip.

Kalla bekräftar chefens antaganden, trots att hon har haft några tunga tremilar bakom sig. Inte minst i Lahtis-VM för två år sedan då hon var på väg mot medalj men bröt en stav på slutet.

– Det är mest bara glädje att få ta sig an en tremil, det kommer att bli utmanande, säger Charlotte Kalla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden