Göteborgs-Posten

Lagmoralen tog de svarta till finalspel i GP-pucken

I flickornas final i GP-pucken ställs Göteborgs IF Svart mot Göteborgs IF Vit. En final som lag Svarts tränare Emilia Jonsson Heikkinen, 18, tror att hennes spelare kommer kunna njuta av under en lång tid framöver. – Det blir minnen att ta med sig i framt

- Alexander Olausson alexander.olausson@gp.se

1955 avgjordes den första. På lördag är det dags för finaler i årets GP-pucken.

– Allt är färdigplan­erat. Nu ska det bara spelas också. Det blir riktigt bra, säger cupgeneral Patrik Norrman.

Sedan förra våren har Göteborgs ishockeyfö­rbund jobbat med en omarbetnin­g av GP-pucken. Inför årets turnering har den avgjorts mellan vecka tre och fem. 32 av de totalt 150 lagen gick efter den första veckan vidare till ett slutspel.

Denna säsongen lades killarnas första gruppspel i november och därefter fick samtliga lag fortsätta spela i olika typer av slutspel – från A-slutspel och nedåt.

Tjejernas turnering innehöll

sex lag. De spelade gruppspels­matcher den 26 januari och efter det utsågs två finallag.

– Vi har fått väldigt bra feedback på detta, säger Patrik Norrman. Och han fortsätter:

– Alla får spela en dag extra, alla har hittat sin nivå att spela på och får möta bra motstånd utefter utveckling­skurva. Pricken över I:et blir finalerna.

Detta är Norrmans andra år som cupgeneral.

Det är en turnering som han uppskattar att arbeta med.

– Jag tycker det är fantastisk­t kul. Framför allt att få se ungdomsmat­cherna, inte bara när det gäller spelarna utan även domarna. Det tycker jag är en viktig ingrediens, säger Norrman.

är det föreningsd­omare som dömer i alla klasser förutom U13 – den äldsta pojkklasse­n – där förbundet valt att använda sig av distriktsd­omare.

– Vi jobbar för att få fler föreningsd­omare. Det är ett ben som vi vill jobba med att utveckla, så att det finns domare som kan bedriva vår verksamhet. Inga domare – inga matcher, konstatera­r Norrman.

I flickornas final, där spelarna är födda mellan 2003 och 2006, spelar Göteborgs IF Vit mot Göteborgs IF Svart. De sistnämnda vann gruppspele­t efter fyra segrar och en oavgjord.

Emilia Jonsson Heikkinen är tränare för lag Svart och berättar att lagmoralen var den störst bidragande orsaken till att laget nu har tagit sig hela vägen till att göra upp guldmedalj­en.

– Vi hade

så himla kul. Det var snälla tjejer, roliga tjejer, alla betydde lika mycket, alla hade sin roll oavsett om du var en defensiv back eller målgörare. Sen var spelarna väldigt mogna – de förstod och lyssnade på kritik.

Till vardags spelar Jonsson Heikkinen i Hovås HC:s A-lag. Lagkamrate­n Emma Andersson delar ansvaret som ledare under helgens final, under gruppspele­t assisterad­e en annan Hovåsspela­re, Johanna Öhrnberg.

Jonsson Heikkinen har själv spelat GP-pucken flera gånger och berättar att det varit en upplevelse som gav henne mycket – både på och utanför isen.

– GP-pucken betyder

mycket för alla i och med att det finns för bara tjejer. Det blir minnen att ta med sig i framtiden. Jag fick vänner där som jag umgås med än i dag. Det var hur kul som helst.

Vad skulle det betyda att vinna finalen?

– Det skulle var skitkul. Det är något man har i sikte. Alla ser fram emot att spela.

Är det nervöst bland spelarna?

– Det är säkert lite extra nervigt inför en final men det är inget speciellt som jag har märkt av.

Vad blir viktigt för dig som ledare?

– Det blir att försöka få upp stämningen och inte acceptera någon negativite­t. Alla ska inse att alla är lika värda. Ingen ska anse sig mer värd än någon annan och alla ska ha kul – med det ska man kunna gå långt på den här nivån, säger Emilia Jonsson Heikkinen.

 ?? Bild: Göteborgs IF ?? göteborgs IF svart har tagit sig till final efter att ha vunnit gruppspele­t i flickornas gP-puck.
Bild: Göteborgs IF göteborgs IF svart har tagit sig till final efter att ha vunnit gruppspele­t i flickornas gP-puck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden