Göteborgs-Posten

Ett misstag som Real inte tänkte göra om

När Cristiano Ronaldo lämnade Real Madrid var tanken att bereda väg för Gareth Bale som Los Blancos storstjärn­a. I stället är det en 18-årig brasse som klivit fram och stulit rampljuset. Vinícius Júnior har spelat sig in i Real Madrids startelva och i vec

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

Real Madrid hade bjudit in den då 14-årige brassen för att träna några veckor på Valdebebas och lära känna klubben närmare, men till och med Real Madrid-tränarnas talangvana ögon hade svårt att förstå vad de såg.

– Jag hade aldrig tidigare sett en så skicklig spelare i den åldern. Han var bara en grabb, men han är den bästa jag tränat, berättade Reals akademiträ­nare Jesús Gutierrez.

Spelaren? Han hette Neymar. Ett par år senare smet han mellan Real Madrids fingrar och hamnade hos värsta rivalen Barcelona, där han gjorde 105 mål och 59 assist i den blåröda tröjan.

Historien om Neymar

satte sina spår hos Real Madrid och presidente­n Florentino Pérez var fast besluten om att inte upprepa misstaget. När klubbens sydamerika­nska scouter än en gång trodde sig ha upptäckt en guldklimp i Brasilien tvekade inte Pérez. Trots att Vinícius Júnior inte ens debuterat för Flamengo i den brasilians­ka högstaliga­n betalade Real närmare 500 miljoner kronor för att säkra den taniga 16-åringen med de fnittriga fötterna och det tandställn­ingsbekläd­da leendet under senvåren 2017.

Vinícius gick från fullständi­gt okänd till den mest omtalade talangen i Brasilien över en natt. Han blev kvar i hemlandet i ytterligar­e ett år och hann spela in sig i Flamengos startelva och visa upp glimtar av sin stora begåvning innan han slutligen anlände till Madrid i somras.

Vinícius placerades i Real Madrids reservlag Castilla och fick vänta på att introducer­as på den största av fotbollssc­ener. Men så fort Julen Lopeteguis korta och olyckliga tid på Real Madrids tränarbänk avslutats och Santi Solari tagit klivet upp från Castilla kastades den brasilians­ke supertalan­gen in i hetluften. Sedan dess har det gått fort.

Med sin yviga, respektlös­a stil har Vinícius gjort sig själv till självskriv­en i Solaris Real Madrid, som i vanlig ordning den här tiden på året upplever någon form av pånyttföde­lse.

– Vinícius gör

enorma framsteg. Han har alltid haft en extraordin­är talang, men att utveckla den här på Bernabéu, omringad av så underbara spelare, säger enormt mycket om hans självförtr­oende, råtalang och den glädje han utstrålar med bollen vid fötterna, säger Solari.

Vinícius har roligt när han spelar fotboll. Och det är roligt att se Vinícius spela fotboll, när han fullständi­gt orädd kastar sig emot motståndar­försvaren. I Solaris mer balanserad­e och omställnin­gsfokusera­de Real, där stjärnor som Isco och Gareth Bale allt oftare funnit sig utanför startelvan, har den 18-årige brassen tagit plats som spelaren Los Blancos offensiv kretsar kring.

Fotbollsfi­losofen Jorge Valdano har beskrivit Vinícius intåg i Real Madrid som en ung grabb som öppnade fönstret och släppte in en orkanvind av ungdomlig entusiasm.

I onsdagens El Clásico i Copa del Rey var Vinícius på nytt Reals främsta offensiva vapen, när han låg bakom det mesta i anfallsväg för marängerna. Men Barcelona, och Luis Suárez i synnerhet, lärde Vinícius en utomordent­ligt viktig läxa i effektivit­et när Barça, trots spelmässig­t övertag för Real, vann med hela 3–0 på Santiago Bernabéu.

Prestation­erna under de

senaste månaderna har dock varit tillräckli­gt imponerand­e för att Tite i veckan skulle kalla upp Vinícius i Brasiliens stjärnspäc­kade landslagst­rupp.

Real Madrid har nio poäng upp till Barcelona i La Liga-toppen, men Los Blancos får en snabb chans till revansch mot ärkerivale­n när veckans andra El Clásico stundar på Santiago Bernabéu i afton. Och den katalanska backlinjen lär knappast se fram emot ett andra möte med Vinícius. Den unge brassen är rå och ofärdig, och han behöver förbättra sin effektivit­et, men han besitter en talang utöver det vanliga.

Och klarar han av att vara en bärande spelare i Real Madrid vid 18 års ålder ser framtiden med största sannolikhe­t väldigt ljus ut för Vinícius Júnior.

Han har alltid haft en extraordin­är talang, men att utveckla den här på Bernabéu, omringad av så underbara spelare, säger enormt mycket om hans självförtr­oende, råtalang och den glädje han utstrålar med bollen vid fötterna santiago solari

 ?? Arkivbild: Andrew Boyers ?? den unge brasilians­ke forwarden Vinícius Junior började säsongen i real madrids andralag. men han har utvecklats mycket och är nu given i anfallssli­njen.
Arkivbild: Andrew Boyers den unge brasilians­ke forwarden Vinícius Junior började säsongen i real madrids andralag. men han har utvecklats mycket och är nu given i anfallssli­njen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden