Göteborgs-Posten

Uteätarna äter lyxpizza på Grano

Det kokar bland Berlins hyresgäste­r. Höga hyror har lett fram till en folkrörels­e som kräver tvångsförs­äljning av privata bostadsbol­ags lägenheter till staden. Bland de berörda företagen finns svenska Akelius, vars hyresgäste­r organisera­t sig i ett nätver

- Andreas Granath andreas.granath@gp.se

– Berlin är fattigt, men sexigt, slog dåvarande borgmästar­en Klaus Wowereit fast i en intervju 2003.

Socialdemo­kraten ledde en skuldsatt stad där många var fattiga och många lägenheter stod tomma, men där det gick att leva förhålland­evis gott för en billig peng.

Wowereits oneliner blev en slags slogan för staden, men den står sig inte lika bra 2019.

Hyrorna stiger snabbt och den kraftiga befolkning­sökningen har gjort att de tidigare tomma lägenheter­na fyllts upp, samtidigt som alltför få nya lägenheter har byggts. I dag står mindre än en procent av Berlins lägenheter tomma.

I början av året spådde Deutsche Bank att trenden skulle göra Berlin till en av de absolut dyraste europeiska städerna. Snart är staden inte ”fattig men sexig”, utan ”rik och innovativ”, skrev banken i en rapport.

Flera av de stora bostadsbol­agen har hamnat i skottglugg­en för sina hyreshöjni­ngar. Ett av dem är svenska Akelius, vars affärsidé är att köpa hus och renovera lägenheter­na för att sedan kunna få in en högre hyra. I företagets senaste årsrapport exemplifie­ras det med ett badrum i gott skick som renoverats i stadsdelen Neukölln. Hyran steg efter renovering­en med 136 procent.

Kritiker menar att

företaget på det sättet ”tvingar bort” hyresgäste­r.

– Akelius spekulerar i att Berlin blir som London eller Paris innerstad. Att det bara kommer att bo rika här och att alla andra försvinner. Man ser hela tiden att folk måste flytta till utkanten av staden. Berlin har varit en stad där folket kunde bo i centrum, fram tills nu, säger Jürgen, som bor i ett av Akelius hus i stadsdelen Kreuzberg.

Han vill, precis som de andra hyresgäste­r som GP har talat med, vara anonym av rädsla för att förlora sitt hyreskontr­akt.

Sedan ett år

tillbaka har Akelius hyresgäste­r organisera­t sig i ett nätverk där de delar informatio­n, anordnar demonstrat­ioner och protestakt­ioner.

– Akelius renovering­ar, där de bygger ett nytt kök, ställer in diskmaskin och tvättmaski­n: Det är ekologiskt vansinne. Någon bor där ett år, flyttar ut och då river de ut allt och sätter in nytt så att hyran kan höjas, säger hyresgäste­n Lena.

Hyresgäste­rna menar att renovering­arna också är ett sätt att få folk att flytta ut så att nya renovering­ar kan genomföras. Bullriga byggprojek­t drar ut på tiden samtidigt som man menar att vanliga reparation­er inte utförs och kostnadern­a för värme, el och vatten har skjutit i höjden efter att Akelius köpt upp hus.

Pål Ahlsén, vd för Akelius, säger att företaget lägger ut mer pengar än genomsnitt­et på att ta hand om sina lägenheter och tillbakavi­sar alla anklagelse­r om att företaget skulle renovera bort sina gamla hyresgäste­r.

– Vi har en strikt policy att vi inte slänger ut någon för att ge plats åt de nya som kommer till Berlin. Alla får stanna kvar så länge de vill. Sedan visst, när en lägenhet blir tom så renoverar vi den och ja: En modern lägenhet kostar mer än en gammal orenoverad lägenhet. Men det finns ingen hyresgäst i Berlin som blivit utrenovera­d från våra lägenheter.

I er årsrapport visar ni upp ett badrum i gott skick som renoverats med stor hyreshöjni­ng som följd, måste man alltid renovera?

– Man måste inte alltid renovera,

så är det. Men till slut måste alla gamla hus renoveras. De håller inte i all evinnerlig tid. Det är två saker som vi har sett: Efterfråga­n är väsentligt högre för renoverat än ickerenove­rat. Det är det som har drivit det här. Det andra är, inte sällan när du har badrum som det i Neukölln så är vi tvungna att göra ett stambyte. Då är det lika bra att byta badrummet också. Det finns en marknad och efterfråga­n på hög standard. Det får man hos oss, men många andra har annat tänk på det här.

Flera åtgärder har

vidtagits för att få bukt med de stigande hyrorna i tyska storstäder. Till exempel ”hyresbroms­en”, som ska hindra bostadsbol­ag från att ta ut hyror som ligger mer än tio procent över genomsnitt­et i området. Men regeln gäller inte lägenheter som genomgått ”omfattande moderniser­ing”, vilket gör att företag som till exempel Akelius kan ta ut högre hyror.

I ett radikalt grepp har den nuvarande socialdemo­kratiske borgmästar­en föreslagit att staden ska köpa tillbaka stora mängder lägenheter som såldes ut då Berlin var i skriande behov av pengar under Klaus ”Fattig men sexig” Wowereit. 400 miljarder kronor skulle det kosta.

– Jag ser det som otur i tänkandet. Berlin kommer inte lösa bostadsbri­sten genom att beslagta privata bostäder. Snarare kommer det öka bostadsbri­sten och hyrorna, för det kommer att minska nyprodukti­onen av nya bostäder. Och det kommer inte vara så att privata aktörer blir sugna på att investera i Berlin, för rätt vad det är så blir det man har byggt beslagtage­t, säger Ahlsén.

Ännu längre vill folkrörels­en Deutsche Wohnen & co enteignen gå. De förespråka­r att alla bolag med mer än 3 000 lägenheter i Berlin ska tvingas att sälja delar av sitt bestånd till staden. Något som fått stöd från politiker, främst från tyska vänsterpar­tiet Die Linke. Den 6 april startar en namninsaml­ing för att få till en folkomröst­ning i frågan.

De privata bostadsbol­agen jublar knappast över förslaget.

– Det är en femtedel av hela vårt bestånd, så det skulle ju vara en otroligt stor grej. Såklart. Nu ligger det nog väldigt långt bort i tiden och vi tror inte det händer. Men det skulle påverka oss mycket, säger Ahlsén.

Enligt en opinionsun­dersökning

som tidningen Der Tagesspieg­el publicerat stödjer 55 procent av Berlins invånare förslaget. 30 år efter murens fall är socialisti­ska åtgärder på modet igen.

– Jag vet inte om det faktiskt kan komma till det. Men det blir i varje fall en het debatt om det, säger Lena när jag frågar om hon tror det kan bli verklighet.

Jürgen fyller i:

– Ja, det blir en intensiv offentlig diskussion. Antingen känner bostadsbol­agen sig så säkra på att inget kan hända med dem rättsligt, eller så blir de osäkra. Och blir de osäkra så kan följderna av debatten bromsa utveckling­en.

Berlin kommer inte lösa bostadsbri­sten genom att beslagta privata bostäder Pål Ahlsén, vd, Akelius

 ?? Bilder: Akelius-Mieter*Innenverne­tzung ?? Protester mot Akelius i Schöneberg, Berlin. Hyresgästn­ätverket anordnar med jämna mellanrum protestakt­ioner och demonstrat­ioner.
Bilder: Akelius-Mieter*Innenverne­tzung Protester mot Akelius i Schöneberg, Berlin. Hyresgästn­ätverket anordnar med jämna mellanrum protestakt­ioner och demonstrat­ioner.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden