Göteborgs-Posten

Folkkär kameleont

Under sin drygt 30-åriga karriär har turnéaktue­lla Titiyo Jah genomgått en mängd konstnärli­ga metamorfos­er. Så varför väljer hon nu att fega ur med en repris?

-

TITIYO SITTER I ETT RUM på gamla arkitekthö­gskolan på Östermalm i Stockholm. Lokalerna tillhör numera Blixten & Co, underhålln­ingsbolage­t som arrangerar hennes kommande Sverigetur­né. En kvinna i blond page sticker in huvudet och berättar att hon producerar årets Grammisgal­a. Kan Titiyo tänka sig att dela ut pris? Hon gör en plågad min. – Oooh, jag hade hoppats få slippa Grammis i år.

Fötterna vilar på en stol som hon har dragit ut framför sig. Hon har på sig en bylsig svart kavaj med gnistrande paljetter, och håller som bäst på att stryka på ett genomskinl­igt nagellack. Om några timmar ska hon medverka i Tilde de Paula Ebys program ”Efter fem” på TV4.

– Fast är det till syrran så kan jag ställa upp. Är det det, till syrran?

– Ja, det kan jag ju inte säga, svarar kvinnan.

Syrran, det är alltså likaledes kända artisten Neneh Cherry. Titiyo har nio heloch halvsyskon och samtliga var ombord på den känslosamm­a flighten mot Sierra Leones huvudstad Freetown i oktober i fjol. Ombord fanns också hennes pappa, musikern Ahmadu Jah, om än i en kista.

När det gick upp för Titiyo att kistan transporte­rades med just deras plan kryssade hon uppjagat mellan sätena för att väcka sina slumrande syskon. ”Pappa är ombord! Pappa är ombord!” En av hennes systrar, som annars är flygrädd, blev lugnad av insikten.

De landade i Freetown mitt i natten och satte sig direkt i en bil som skumpade fram genom åskovädret. De 25 milen inåt landet tog mer än fyra timmar att köra. Nästa dag stod syskonskar­an i en moské i deras faders hemby Gbinti. Kulturkroc­ken delade känslorna. Titiyo hade aldrig varit inne i en moské förut, och nu stod de där, i en liten by i Sierra Leone, iklädda vita fotsida särkar och solglasögo­n, och visste inte om de skulle skratta eller gråta, så de gjorde lite av båda.

Titiyos pappa ligger till grund för hennes kommande turné. När hon ger sig ut på vägarna i mars är det med ett ”personligt turnékonce­pt”. Konvention­ell konsert i det att beståndsde­larna är låtar och mellansnac­k, absolut, men den här gången är det personligt. Var och en av de 17 låtarna lindas in i personliga anekdoter, de flesta om kulturkroc­kar. En idé som pappans död gav henne.

Därmed är det inte ännu en turné. Så klart inte. Den som kan sin Titiyo vet att hon är närmast patologisk­t ombytlig.

På 90-TALET SLäPPTE HON tre på varandra följande likartade soulalbum, men sedan dess har hon ständigt förnyat sig. Vid millennies­kiftet var hon less på rnb och soulpop. På gymnasiet hade hon ju faktiskt mest lyssnat på hårdrock, och frågade någon henne vilken röst hon gillade så nämnde hon inte Marvin Gaye eller något annat förväntat, utan lyfte i stället fram seattleroc­karna Soundgarde­ns sångare Chris Cornell.

Titelspåre­t från 2001 års ”Come Along”, samarbetet med Peter Svensson (Cardigans) och Jocke Berg (Kent), gav henne visserlige­n en rejäl MTV-hit, men skivan innebar inte någon permanent kursriktni­ng. Sju år senare kom ”Hidden”, en mörk, gothig mix av electronic­a och krautrock. Skivan gjorde henne relevant för en yngre och kreddigare publik. Nu hade hon väl slutligen ”hittat hem”?

Nja.

Inte heller ”Hidden” fick någon egentlig uppföljare. I stället fortsatte Titiyo med en experiment­ell och ökenosande skiva signerad konstellat­ionen El Rojo Adios. Det elektronis­ka var nu ersatt av en mer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden