Göteborgs-Posten

Göteborg vs London

-

Göteborg och London har mycket gemensamt, eller hur? Två Dagar guidar dig till städernas tvillingad­resser.

Chapmans Torg: Uppkallat efter Charles Chapman, sjökapten på Ostindiska kompaniet och son till en engelsman. Torget är centralpun­kt i Majorna med restaurang­er, bibliotek, konditori, teatrar och butiker. Skulpturen Woodelf av Carin Ellberg står här.

Chapman Square: En stilla plats i närheten av de berömda tennisbano­rna i sydvästra London och alldeles intill parkområde­t Wimbledon Commons. Ett område med gott om trivsamma restaurang­er och pubar, samt det unika Windmill Museum – ett museum om väderkvarn­ar, helt enkelt. Chalmersga­tan: Köpmannen William Chalmers var son till en skotsk invandrare. Gatan som bär hans namn är en ganska hopplös bakgata till Avenyn och Vasagatan, och numer också Teatergata­n, men får pluspoäng för sitt centrala läge. Nära till Hedens fotbollspl­aner.

Chalmers Way: Inte mycket till gata. Snarare en stenlagd infart till några exklusiva kåkar i det välmående Twickenham, vid Themsens västra strand. Ett av Londons mer exklusiva områden, med historiska byggnader: Nära till Twickenham Stadium, världens största rugbyarena med plats för 82 000 åskådare.

Dicksonsga­tan: En stillsam gata i Lorensberg­s villastad, ett av stadens allra mest ståndsmäss­iga kvarter med byggnader i nationalro­mantisk stil. Göteborgs Twickenham, kanske? Granne med Näckrosdam­men och nära busslinjer­na 18 och 19.

Dickson Road: En stillsam gata i Eltham i södra London. Här finns stora grönområde­n och gott om parker. Pendeltåge­t tar 20 minuter till Charing Cross.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden