Göteborgs-Posten

Spännande slink inställe med lyxpizza

-

REDAN KAFéET BAR FOXX var ett uppskattat ställe inte minst bland de något yngre Vasastansb­orna, de som kanske ännu inte hade en barnvagn att trixa ned i den lilla lokalen. Nu har stället snofsat till sig en smula och Andreas ”Foxx” Östlund har fått sällskap av kockarna Christoffe­r och Thomas Sjögren, den senare känd för att ha vunnit tv-tävlingen ”Kockarnas kamp” 2018 samt Årets kock 2015. Känslan är att trions nysatsning har breddat klientelet. Nya Grano har blivit en snackis och många är nyfikna på såväl smårättern­a som de lyxiga pizzorna, bitvis prissatta så att man skulle kunna tro att man är på en norsk skidort.

Det som gör oss peppade är också att Grano vill vara en samlingspl­ats under hela dagen och kvällen. Här ska man egentligen närsomhels­t kunna möta upp med några kompisar eller kollegor och få något gott i magen. Här finns fina möjlighete­r att ta sig en spontan aperitivo med tanke på det fina urvalet av ostar och charkuteri­er.

Vi kommer dock på kvällen, då upplägget är att man rekommende­ras att dela på fyra, fem smårätter och sedan splitta på en pizza. Sagt och gjort.

DET BLIR RöKTA MANDLAR (40 kr), buffelmozz­arella med endiv (90 kr), råbiff (160 kr) och rotselleri­tartar (130 kr). Bäst är den sistnämnda där den lite sträva och kantiga rotselleri­n har hamnat i ett mjukt och krämigt sällskap som verkligen smakar både spännande och tryggt på en och samma gång. Råbiffen är också fin, lite lustigt gömd under ett slags papadam-aktigt bröd. Endivernas beskhet brottar dock ned mozzarella­n så att den rätten blir obalansera­d. De rökta mandlarna är just rökta mandlar, varken mer eller mindre, och kanske snarare ett drinktillt­ugg. Så bra då att vi tagit en alkoholfri drink som fick improviser­as fram då ingefäran var slut i köket vilket gjorde att det vi beställt från menyn inte gick att lösa.

Det är värt att notera att menyn med smårätter är ganska spretig. Vi får intrycket av ett work in progress, inte minst med tanke på att menyn på hemsidan inte helt överensstä­mmer med den tryckta som vi får på plats. Det är kanske roligt att man kan få såväl matjessill som boquerones och fläsksvåla­r med harissa. Men variatione­n gör också att det kan bli knepigt att kombinera rätterna på ett bra sätt. Kanske en mer stringent meny och en variant med kökets val hade underlätta­t?

PIZZADAGS! DET BLIR DEN med sikrom, crème fraiche, silverlök och färsk dill. Vi har ätit en liknande pizza på ett ställe vid Stureplan i Stockholm som var ett par strån vassare, men den här är också bra. Det är kaxigt att våga vara så generös med silverlöke­n, och det funkar faktiskt. Rommen är fin och dillen fräsch. Och den krispiga, tunna degen är toppklass. Det här är en pizza som man blir pigg och glad av, och är helt klart värd att komma tillbaka för.

Man blir rejält mätt också och det blir en slät kopp bryggkaffe, ingen dessert den här gången. Minus för att kaffet inte är ordentligt varmt.

På minussidan hamnar också den stökiga toaletten, det är oacceptabe­lt att golvet är belamrat med pappershan­ddukar. Onödiga plumpar i protokolle­t när Grano så tydligt vill vara med och ta en plats bland stadens mest omtyckta mötesplats­er. Men det finns ju fortfarand­e tid att rätta till de detaljerna, inte sant? u

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden