Göteborgs-Posten

VECKANS TIPS

Alkoholfri öl blir allt mer populär. I fjol såldes det mer sådan än lättöl. Så görs det också allt godare lågalkobry­gder. Låt oss därför titta närmare på några av dem.

-

1. DRINK’IN THE SUN 19:90 kr, 33 cl, 0,3 %, 11994 Belgien, Mikkeller 5/10

En wow-upplevelse! En sådan fick jag när Drink’in the Sun började säljas för några år sedan; den smakade som en öl och var mycket godare än sina intetsägan­de rivaler. Men numera är detta populära veteöl omsprunget av ännu bättre alkoholfri­a brygder. Här finns toner av grapefrukt, aprikos och örter samt en något för stor sötma och en smak av vört. Testa till kyckling eller thaimat.

2. CARLSBERG ALCOHOL FREE 11:50 kr, 33 cl, 0,5 %, 1985 Sverige, Carlsberg 6/10

Systembola­gets bästsäljar­e bland lågalkoöle­n är inte alls dum. Den är frisk, ren och torr och smakar av honung, aprikos och citrus. Den har även en lätt maltighet och fungerar ypperligt som törstsläck­are. Liksom hos många andra öl i klassen rymmer etiketten en utförlig innehållsf­örteckning, där det även framgår att en flaska innehåller 66 kalorier, en vanlig siffra för lågalkoöl.

3. NANNY STATE 14:90 kr, 33 cl, 0,5 %, 1947 Storbritan­nien, Brewdog 4/10

Här har skottarna drämt till med fem sorters humle och åtta slags malt. Men det märks inte. I stället är Sveriges nionde bäst säljande alkoholfri­a öl en torr, tunn och blaskig ale. Den är maltig med lätta toner av sirapslimp­a och knäck men smaken dör snabbt. Ett par andra ointressan­ta lågalkoöl att undvika är för övrigt Eriksberg Hovmästarl­ager och Einbecker Brauherren Alkoholfre­i.

4. Ü.NN IPA 21:90 kr, 33 cl, 0,4 %, 1978 Tyskland, Kehrwieder 7/10

22 spänn för ett alkoholfri­tt öl? Något dyrt kan tyckas, men så är Ü.NN IPA också riktigt lyckad. Den är torrhumlad med humlesorte­rna simcoe och mosaic och bryggd med en speciell jäststräng som håller alkoholhal­ten vid låga nivåer. Ölet är välbalanse­rat och förvånansv­ärt fylligt, ger frikostiga humlesmake­r samt toner av grapefrukt, tallbarr, apelsinska­l, deg och sockerkaka. Ett fullvärdig­t öl!

5. NILS OSCAR ALKOHOLFRI 15:90 kr, 33 cl, 0,4 %, 1909 Sverige, Nils Oscar 6/10

En veteran på hantverksö­lscenen. Genom åren har bryggeriet i Nyköping gjort många stabila och välsmakand­e öl. Denna alkoholfri­a variant är tillverkad med fyra maltsorter samt humlesorte­rna amarillo och cascade och smakar både fruktigt och brödigt, med inslag av citrus, aprikos och tallbarr. Ett annat gott lågalkoöl är för övrigt Sigtuna Napa, som jag tidigare har recenserat i Två Dagar.

6. SPECIAL EFFECTS 15:90 kr, 35,3 cl, 0,4 %, 1958 Sverige, Brooklyn 6/10

Special Effects? Egentligen tänkte Brooklyn spara namnet, men tyckte att det passade bra här då ett alkoholfri­tt öl inte ger någon berusnings­effekt, vilket blir en specialeff­ekt i sig. Nåväl. Det här är en modern humlig lager som är maltig, hyfsat fyllig och relativt torr. Den ger smaker av apelsin, sirapslimp­a och citrus. Special Effects är bryggd och tappad av Carlsberg i Falkenberg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden