Göteborgs-Posten

Hisnande utsikt

-

DET FINNS TÅG och så finns det tåg. Resan från Interlaken till bergspasse­t Jungfraujo­ch liknar bitvis snarare en åkattrakti­on värdig Liseberg än en transports­träcka och är en av världens mest spektakulä­ra järnvägar. Det är tre olika etapper med möjlighet att ta pauser emellan, vilket jag insisterar på att man gör.

JAG TILLBRINGA­DE ett par dagar i den otroligt charmiga byn Lauterbrun­nen som är första stopp. Därifrån fortsatte det betydligt brantare längs en av sidorna på berget, längs de klassiska slalom- och störtlopps­backarna i Wengen. Här kändes lutningen på allvar och det var med fördel jag lutade mig tillbaka i sätet och blickade ut över alpvärlden.

SOLEN HADE ÄNNU inte nått över de höga topparna Eiger, Mönch och Jungfrau när jag bytte tåg för andra gången i Kleine Scheidegg. Jag steg förväntans­fullt på Jungfrauba­hn, det tredje och sista tåget som bokstavlig­en tar en rakt genom bergen. Det är svårt att inte imponeras av den otroliga ingenjörsk­onst och det hårda arbete som skapat den vansinniga tunneln, med ett stopp mitt i där man satt in panoramafö­nster ut genom bergsmassi­vet.

SLUTSTATIO­N JUNGFRAUJO­CH kallas för ”Top of Europe”. När jag klev av tåget och gick ut på observator­iedäcket Sfinxen omgavs jag av fyra toppar på cirka 4000 meter och hisnande vyer i 360 grader. Solen sken starkt över Aletsch-glaciären, Alpernas största, och tystnaden var total. Det var både överväldig­ande och lugnande.

Efter flera timmar med den mäktiga utsikten tog jag åter tåget neråt, steg av i Kleine Scheidegg, beställde en kall Weißbier och pratade aktuella snöförhåll­anden med ett par glada skidåkare. Eftermidda­gssolen värmde gott och högt ovanför oss glittrade Sfinxen majestätis­kt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden