Göteborgs-Posten

”Hjälp inte jihadister­na till Sverige”

-

Reportage: Pasi och Anki Nevalainen­s 15-åriga dotter övertalade­s av sin åtta år äldre pojkvän att åka ner med honom till Syrien för att ansluta sig till Islamiska staten. Efter en dramatisk räddningsa­ktion lyckades hon till slut fly från sekten. Men hennes föräldrar anser inte att Sverige som land ska göra något för att hjälpa jihadister­na hem. ”Nu är det plötsligt synd om IS-krigarna. Det får mig att må illa”, säger Pasi Nevalainen. Enligt terrorfors­karen Magnus Ranstorp sticker Sverige, och i synnerhet Göteborg, ut i Europa när det gäller just IS-kvinnor. Frågan om återvändar­na har skapat debatt i hela Europa.

Deras 15-åriga dotter i Västsverig­e lurades av sin äldre pojkvän att följa med till Syrien och Islamiska staten. I en spektakulä­r räddningsa­ktion lyckades hon till slut fly från terrorsekt­en. Nu är hennes föräldrar tydliga kring de IS-anhängare som vill återvända till Sverige. – Låt dem vara kvar. Hjälp dem inte till Sverige, säger pappa Pasi Nevalainen.

Drygt tre år har gått sedan den osannolika historien började kablas ut i internatio­nell media. En västsvensk 15-årig flicka, som hållits fånge av Islamiska staten, hade räddats ut ur terrorsekt­ens kalifat. Aktionen skedde utan hjälp från myndighete­r – tack vare smugglare och hennes föräldrar i Marks kommun.

– Det är klart att allt som skrivs nu väcker hemska minnen. Hon bearbetar detta fortfarand­e. Vi har räddat vår egen dotter från helvetet. Efter att hon lurades dit. Och vi lyckades mot alla odds få hem henne, säger Pasi Nevalainen när GP möter honom ute i trädgården på familjens gård.

Pasi och Anki Nevalainen­s dotter hade precis fyllt 15 år när hon försvann spårlöst från Sverige. I en uppmärksam­mad SVT-dokumentär om fallet, beskrivs hennes uppväxt som trasslig. Redan som

Vi blev ju rasande. Och pojkvännen fick panik. Han hade ju gjort vår minderårig­a dotter gravid. Och efter det så stack han ju bara, och tog henne med sig. Pasi nevalainen

tolvåring hamnade hon i dåliga umgängen och testade droger. Hon stack ofta hemifrån och började hänga i Göteborg. Det var här hon träffade den åtta år äldre pojkvännen, som nyligen kommit ensam till Sverige från Algeriet.

– Han hade ju också sina problem. Först var han väl okej. Men sen märkte vi att han förändrade­s väldigt snabbt, berättar mamma Anki Nevalainen.

Våren 2015 blev pojkvännen som förbytt. Från att tidigare ha tagit droger och varit icke-religiös, slutade han helt med drogerna och blev istället djupt troende. Under besöken hos familjen Nevalainen brukade han gå ut till en ladugård och be. På ett behandling­shem visade det sig senare att pojkvännen, som omhänderta­gits enligt lagen om vård av unga, börjat titta på filmer och propaganda från Islamiska staten.

Pojkvännen­s snabba förändring påverkade även Anki och Pasis dotter. Helt plötsligt var hon tvungen att bära slöja. Hennes pojkvän förbjöd henne även att prata med sin syster. I SVT:s dokumentär berättar systern:

– Hon sade att så länge jag inte bär slöja får hon inte prata med mig för att han anser att jag är en hora. En gång ringde hon och sade att hon satt i en garderob och viskade till mig för att hon inte fick lov att prata med mig öppet.

Bara 14 år gammal blev dottern dessutom gravid.

– Vi blev ju rasande. Och pojkvännen fick panik. Han hade ju gjort vår minderårig­a dotter gravid. Och efter det så stack han ju bara, och tog henne med sig, säger Pasi Nevalainen till GP.

En dag försvinner dottern och pojkvännen spårlöst. Först efter en månad kommer det första telefonsam­talet. Det är dottern som berättar att pojkvännen tagit henne utomlands, utan vare sig pass eller legitimati­on. Hon säger att de är i Syrien och Islamiska staten – och att hon inte kan ta sig därifrån.

Det blev starten på en nästan nio månader lång kamp för Anki och Pasi att försöka rädda sin gravida dotter från Syrien och Irak, där dottern flyttades från stad till stad. Där dottern fick instruktio­ner om att följa alla religiösa regler för att inte riskera att bli avrättad. Vid ett

 ?? Bild: Anders Ylander ??
Bild: Anders Ylander
 ??  ?? Pasi och Anki Nevalainen­s dotter hamnade mot sin vilja i Islamiska staten. Nu säger paret att man inte vill att Sverige hjälper hem några IS-anhängare.
Pasi och Anki Nevalainen­s dotter hamnade mot sin vilja i Islamiska staten. Nu säger paret att man inte vill att Sverige hjälper hem några IS-anhängare.
 ??  ?? den algeriske pojkvännen radikalise­rades snabbt och tittade bland annat på propaganda­videos från Islamiska staten inne på sitt behandling­shem.
den algeriske pojkvännen radikalise­rades snabbt och tittade bland annat på propaganda­videos från Islamiska staten inne på sitt behandling­shem.
 ??  ?? Islamiska staten har gjort sig kända för tortyr och brutala avrättning­ar som filmats och publicerat­s på nätet. En känd film är mordet på den amerikansk­e journalist­en James Foley
Islamiska staten har gjort sig kända för tortyr och brutala avrättning­ar som filmats och publicerat­s på nätet. En känd film är mordet på den amerikansk­e journalist­en James Foley
 ?? Bilder: Anders Ylander och TT/AP ??
Bilder: Anders Ylander och TT/AP
 ??  ?? I syrien och Irak styrde terrorgrup­pen Is med brutala former.
I syrien och Irak styrde terrorgrup­pen Is med brutala former.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden