Göteborgs-Posten

Lyckad SU-satsning på vårdbiträd­en

Efter 25 års frånvaro gjorde sjukvårdsb­iträdena comeback på Sahlgrensk­a 2017. Förhoppnin­gen är att de ska lösa delar av den personalbr­ist som finns inom vården. – Det är en personalka­tegori som är här för att stanna, säger områdesche­f Boel Mörck.

- Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se

Nyheter: Under 2017 gjorde sjukvårdsb­iträdena comeback på Sahlgrensk­a universite­tsjukhuset (SU). Ett 30-tal personer utbildades och anställdes – och nyligen togs ett beslut om att infoga projektet i den ordinarie verksamhet­en.

– Det är en personalka­tegori som är här för att stanna, säger Boel Mörck som är chef över SU:s område 2.

Efter många år fasades yrkeskateg­orin sjukvårdsb­iträden ut från Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t (SU) i början av 90-talet. Enligt dåtidens ideal skulle sjuksköter­skor och undersköte­rskor istället göra så mycket som möjligt av jobbet inom vården.

Men 2017 gjorde de comeback i ett försökspro­jekt. Ett 30-tal personer utbildades och anställdes – och i december 2018 togs ett beslut om att infoga projektet i den ordinarie verksamhet­en.

– Det är en personalka­tegori som är här för att stanna, säger Boel Mörck som är chef över SU:s område 2.

Anledninga­rna till sjukvårdsb­iträdenas återkomst är framförall­t två:

Ŕ 7jj \h_]ŃhW j_Z \Ńh Wjj bĩjW i`kaskötersk­or och undersköte­rskor fokusera mer på den patientnär­a vården.

Ŕ 7jj idaW jhŃiabWhdW \Ńh f[hiener som vill testa på att jobba inom vården.

I dag har 55 sjukvårdsb­iträden gått den tio veckor långa utbildning­en. En dag i veckan har de studerat, resten av tiden har de gått bredvid en undersköte­rska.

En av dem

som tillhörde den första kullen var Madelene Svahn som i dag är anställd på strokeavde­lning 354 på Östra sjukhuset. Det var när hon jobbade som lokalvårda­re på Mölndals sjukhus som hon hörde talas om projektet.

– Då nappade jag på en gång. Jag vill jobba inom vården. Det har jag alltid velat göra. Då skickade jag en ansökan fort som attan.

Arbetsuppg­ifterna har förändrats och finjustera­ts under tiden projek- tet varit igång. Numera involverar det bland annat att sköta personlig hygien och toalettbes­ök för patientern­a, ordna med beställnin­gar och desinfekti­onsarbete.

– Nu är vi med i omvårdnade­n på ett annat sätt än innan. Sen gör vi frukostvag­narna med kaffe och grejer och fyller på skåp. Vi går också på ringningar och hjälper till. Jag tycker att det har fungerat bra, säger hon.

Felipe Saavedra är undersköte­rska och ser många fördelar med att ha fått en ny yrkeskateg­ori som kollegor.

– I morgonarbe­tet är vi mer fokuserade på patienten när sjukvårdsb­iträdena sköter frukosten. Det gör att man får mer tid och kontakt med dem och kan följa dem ännu mer. Man har också mer tid om det är någon omläggning eller blodprovst­agning, säger han.

Alexander Rawsthorne är vårdenhets­chef på avdelninge­n och har varit med om att utveckla projektet. Han påpekar att det är stor skillnad på sjukvårdsb­iträdena i dag och de som fanns för 30 år sedan.

– Vi kan inte jämföra ens med hur det var för tio år sen. Patientern­a är annorlunda och mer svårt sjuka i dag. Vi fick börja på ruta noll. Det här är någonting som vi har fått skapa själva.

Han ser väldigt positivt på att sjukvårdsb­iträdena nu har gjort ett återintåg på SU.

– Vi saknar personal och behöver en inkörsport där man kanske inte alltid har den formella utbildning­en, men där man kan utvecklas i framtiden till att bli undersköte­rska, sjuksköter­ska, läkare eller annan tekniskt kunnig personal som sjukhuset behöver, säger han.

I mars ska 18 nya personer påbörja utbildning­en till sjukvårdsb­iträden. Samtidigt ska då också 17 sjukvårdbi­träden börja utbilda sig till undersköte­rskor på halvfart.

Områdesche­f Boel Mörck menar att sjukvårdsb­iträdena kommer att bli allt fler mer framöver.

– Ja, i takt med att övriga områden testar, säger hon.

Vi saknar personal och behöver en inkörsport där man kanske inte alltid har den formella utbildning­en Alexander Rawsthorne Vårdenhets­chef

 ?? Bilder: Olof Ohlsson ?? Arbetsuppg­ifterna involverar bland annat att sköta personlig hygien och toalettbes­ök för patientern­a, ordna med beställnin­gar och desinfekti­onsarbete.
Bilder: Olof Ohlsson Arbetsuppg­ifterna involverar bland annat att sköta personlig hygien och toalettbes­ök för patientern­a, ordna med beställnin­gar och desinfekti­onsarbete.
 ??  ?? Madelene Svahn tillhör den första kullen sjukvårdsb­iträden på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t. Här med kollegan och undersköte­rskan Felipe Saavedra.
Madelene Svahn tillhör den första kullen sjukvårdsb­iträden på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t. Här med kollegan och undersköte­rskan Felipe Saavedra.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden