Göteborgs-Posten

Skärmen och psykisk ohälsa

Har du svårt att sluta snegla på mobilen? Mobiler och sociala medier är sinnrikt utvecklade för att vara så beroendefr­amkallande som möjligt. Samtidigt får den ständiga uppkopplin­gen konsekvens­er för vår hjärna, säger hjärnforsk­aren Anders Hansen.

- Maria Backman livsstil@gp.se

Vetenskap: Forskare jämför vissa sociala medier med heroin eftersom de är byggda för att vara beroendefr­amkallande – samtidigt ökar den psykiska ohälsan bland ungdomar i allmänhet och flickor i synnerhet.

Vad är det egentligen vi utsätter oss för? Håller vi på med ett gigantiskt experiment där vi själva och våra barn ingår? funderar han och hans forskarkol­legor kring fenomenet digitalise­ring.

Anders Hansen är psykiatrik­er, verksam vid Karolinska Institutet, och har även fått flera priser för sin tidigare bok Hjärnstark. Nu är han aktuell med sin nya bok Skärmhjärn­an där han resonerar kring hur den förändring vi sett i mänskligt beteende under de senaste tio åren – i termer av hur vi kommunicer­ar och jämför oss med varandra – är extremt omfattande och sannolikt påverkar oss mer än vi tror. Så hur påverkas hjärnan av mobiler och digitala verktyg?

– Utveckling­en går så fruktansvä­rt fort och forskninge­n är i sin linda. Men redan i dag vet vi att de stjäl vår uppmärksam­het och koncentrat­ion (mobilen stör vår koncentrat­ion och vårt minne bara av att finnas i närheten, trots att den inte används), påverkar prestation och minne negativt (fokus behövs för att skapa långtidsmi­nnen – mobilen försvårar inlärninge­n), gör oss ointresser­ade av vår omgivning, gör oss mer stressade och oroliga. De är riskfaktor­er för depression, och inte minst skapar de sömnsvårig­heter, säger Anders Hansen.

Antalet personer som söker psykiatris­k vård för sömnsvårig­heter har ökat kraftigt de senaste åren. Bland unga handlar det om en ökning på 500 procent. Ju mer tid framför skärmar, desto vanligare med sömnsvårig­heter, berättar han. Särskilt tydligt är det hos tjejer, kanske för att de ägnar mer tid åt sociala medier än killar som oftare spelar spel. Många tjejer upplever att de alltid måste vara uppkopplad­e för att inte missa något. Dessa ständiga dopaminkic­kar tillsamman­s med stressen över att hela tiden vara närvarande och jämföra sig med andra gör det särskilt svårt att sova.

Barns hjärnor är sannolikt är mer utsatta än vuxnas. Dels genom att de lägger mer tid på internet, dels genom att deras hjärnor fortfarand­e är formbara. Anders Hansen refererar till en stor undersökni­ng om internetva­nor som visar att var fjärde spädbarn (0–12 månader) använder internet. Mer än hälften av alla tvååringar använder nätet varje dag. Från skolåldern och uppåt är det nära hundra procent. Och bland elvaåringa­rna har 98 procent en egen mobil. Svenska tonåringar tillbringa­r dagligen tre-fyra timmar med sina mobiler. Att frontallob­en är outvecklad hos barn och ungdomar (den mognar först i tjugofemår­såldern) gör att vår digitala teknik blir ännu mer lockande för dem, konstatera­r han.

– Vi vet vad som skyddar mot psykisk ohälsa och stress: att sova ordentligt, vara socialt och fysiskt aktiv samt äta hälsosam mat. Lägger vi dagligen flera timmar på mobilen tar vi bort tid för dessa aktivitete­r.

Han berättar om den stora engelska studie där mobiler förbjöds i flera skolor, och där följden blev att studieresu­ltaten förbättrad­es. De elever som hade svårt för sig i skolan förbättrad­e sina resultat extra mycket.

– När vi studerar hjärnan är det så uppenbart att vi är utvecklade för något annat. Vi behöver ta hänsyn till vissa mekanismer i vår biologi. Vi är exempelvis extremt lättdistra­herade och ser faror överallt, vilket har varit en evolutionä­r fördel. Men det är ett beteende som skapar låggradig men ständig stress när uppmärksam­heten stjäls av mobilen.

Stressyste­met har utvecklats för att hjälpa våra förfäder att överleva i en farligare värld än vår. Men fortfarand­e är det samma system i hjärnan som är aktivt när vi blir stressade av psykosocia­la orsaker – som att inte få tillräckli­gt många ”gilla”. Den ständiga jämförelse­n som sociala medier bidrar till undergräve­r vårt självförtr­oende, berättar han. Två av tre användare på Facebook och Twitter uppgav vid en förfrågan att de kände sig otillräckl­iga. Vad de än gjorde så räckte det inte. Det fanns alltid någon annan som var smartare eller mer framgångsr­ik än de själva.

I en undersökni­ng av tonåringar och unga vuxna uppgav 70 procent att bilden av den egna kroppen blev mer negativ av Instagram. I en annan studie uppgav nästan hälften att sociala medier gjorde att de kände sig oattraktiv­a.

– Vi mår inte bra av den här ständiga jämförelse­n. Den kan vara rent toxisk för en del. Vi är av naturen flockdjur, där social hierarki är grundlägga­nde. Dessa mekanismer spelas ut i det moderna samhället. Signalen du får i sociala medier är att du är sämst.

Samtidigt varnar forskare för hur narcissism­en ökar till följd av sociala medier, hur vi alltmer fokuserar på oss själva och struntar i hur andra har det.

Dopaminet spelar en viktig roll i hjärnans belöningss­ystem, I tonåren är dopaminakt­iviteten som högst. Men även mobilen får nivåerna att stiga. Den hackar rakt in i ett antal grundlägga­nde mekanismer i belöningss­ystemet, säger Anders Hansen. För varje ny sida på datorn eller i mobilenslä­pper hjärnan ut dopamin och följden blir att vi gillar att klicka oss vidare.

– Smarta företag utnyttjar detta. Det faktum att hjärnan överbelöna­r osäkra utfall gör oss besatta av våra telefoner. Kanske har jag fått ett like? Detta är tillverkar­na av exempelvis Facebook medvetna om. Ibland håller de inne på tummar upp för att trigga vårt belöningss­ystem maximalt, berättar han.

Samtidigt tycks de som är mest insatta i tekniken inse att man gör klokt i att begränsa den. Som när Justin Rosenstein, som skapade ”gilla”-funktionen i Facebook, bestämde sig för att ha restriktio­ner i hur han använde Facebook och helt slutade med Snapchat – som han för övrigt jämfört med heroin vad gäller förmågan att skapa beroende, säger Anders Hansen.

– Eller Apples grundare Steve Jobs, som var restriktiv med att låta sina barn använda iPads eftersom han ansåg att de var för beroendefr­amkallande.

Så hur ska vi förhålla oss till mobilen? Tekniken ska förhålla sig till oss, inte tvärtom, anser han. Mobiler och sociala medier är sinnrikt utvecklade för att vara så beroendefr­amkallande som möjligt. Men de kan utvecklas på ett annat sätt. Om vi bestämmer oss för att vi vill ha andra produkter kommer vi också att få det.

Det är ett beteende som skapar låggradig men ständig stress när uppmärksam­het stjäls av mobilen anders Hansen Hjärnforsk­are och psykiatrik­er vid Karolinska Institutet

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden