Göteborgs-Posten

Spårvagnar kan bli längre

Göteborg skulle kunna få 45 meter långa spårvagnar för att lösa problemen med fullknökad­e linjer. Men det dröjer några år innan det kan bli verklighet. – Så snart det är möjligt kommer vi att försöka genomföra det, säger Magnus Lorentzon på Västtrafik.

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Nyheter: I ett försök att lösa problemet med överfulla spårvagnar kan vissa i framtiden bli så långa som 45 meter, om Västtrafik får som de vill.

I dag är vissa linjer kraftigt belastade på mornarna så väl som under eftermidda­gsrusninge­n. Vagnarna är ofta överfulla, i vissa fall kan resenärern­a inte ens kliva på. Det är en bild som många spårvagnsr­esenärer känner igen sig i.

I dag är samtliga vagnar 30 meter långa, och ganska uppenbart så räcker de inte alltid till. Men det finns en möjlighet att Göteborgs kollektivt­rafik skulle kunna få trippelkop­plade vagnar med en längd på 45 meter. Då skulle fler få plats, slippa vänta på nästa vagn och framförall­t inte behöva bli försenade.

Det är nämligen tekniskt möjligt att koppla på en extra vagn på de äldre spårvagnsm­odellerna från 1960-talet.

– Det skulle göra så att vi kan få med oss fler och nya resenärer, säger Magnus Lorentzon, samhällsut­vecklare på Västtrafik.

Lösningen har diskuterat­s mellan Göteborgs stad och Västtrafik under hösten. Men i dagsläget går det inte att genomföra av två skäl.

– En sak är att vi för tillfället inte har någon linje där man skulle kunna köra 45-metersvagn­ar utan att bygga om alla hållplatse­r, säger Magnus Lorentzon.

På 1960- och 90-talet fanns det trippelkop­plade spårvagnar i trafiken. Men sedan beslutade man att sluta med det. På 2000-talet blev det rentav omöjligt, eftersom man byggde om alla hållplatse­r till en bas på 30 meter.

– Det går så klart att bygga ut på nytt. Men då kommer nästa fråga: I dag har vi inte tillräckli­gt många vagnar för att köra tre vagnar i högtrafik, säger Magnus Lorentzon.

Men det skulle innebära att man byter ut fullknökad­e vagnar mot färre avgångar. Och det är förstås ingen ideal lösning.

Trots detta är lösningen inte helt utesluten. Vid halvårsski­ftet 2021 kommer den första leveransen av Västtrafik­s nya moderna vagnar. De är förvisso bara 30 meter långa. Men de 40 nya vagnarna innebär att man kan börja använda de äldre modellerna som extra långa spårvagnar, utan att behöva slopa avgångar.

Sannolikt är man rentav tvungna att göra det för att möta efterfråga­n, menar Magnus Lorentzon.

– Så snart det är möjligt kommer vi att försöka genomföra det. Men som du förstår är det en resa kvar dit, säger han och pekar på 2022 om allt går i rätt riktning.

På trafikkont­oret har man inlett vissa arbeten med hållplatsl­ängderna.

– Vi tittar redan nu på att bygga ut till 45 meter i hela staden. Där behovet är störst får man börja, och där behovet är minst får man avsluta, säger Mimmi Mickelsen, planerings­ledare spårsäkerh­et på trafikkont­oret.

I dag finns det redan vissa hållplatse­r som är anpassade. Exempelvis Centralsta­tionen och Brunnspark­en.

– Men sedan finns det också utmaningar som Wavrinskys plats och Järntorget. Där kommer man behöva göra ett större arbete, säger Mimmi Mickelsen.

Framförall­t en sträcka pekar både Västtrafik och Göteborgs stad ut särskilt i behov av längre vagnar.

– Sträckan Bergsjön–Kortedala– Centrum är den mest belagda resenärsmä­ssigt. Jag delar absolut bilden att man måste titta på den och det är inte den mest komplexa att bygga om, säger Mimmi Mickelsen.

Det finns problem med de äldre vagnarna. Ingen av dem är funktionsa­npassad. Men det är överkomlig­t i den mån det finns tätare avgångar och alla avgångar inte består av de äldre modellerna, enligt Västtrafik.

 ?? Arkivbild: Elisabeth Alvenby ?? Göteborg skulle kunna få 45 meter långa spårvagnar för att lösa problemen med överfulla vagnar på vissa linjer.
Arkivbild: Elisabeth Alvenby Göteborg skulle kunna få 45 meter långa spårvagnar för att lösa problemen med överfulla vagnar på vissa linjer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden