Göteborgs-Posten

Lösningen på Hamnkonfli­kten är mycket enkel

- Adam Cwejman

Arbetsgiva­rorganisat­ionen Sveriges Hamnar varslar om lockout för samtliga medlemmar i Hamnarbeta­rförbundet med start den 6 mars. Detta besvarades snabbt med strejkvars­el från Hamnarbeta­rförbundet som omfattar samtliga hamnar där de har medlemmar.

Från arbetsgiva­rsidan behöver man inse att lockoutvar­slet är en ordentlig (otaktisk) upptrappni­ng av konfliktni­vån. Svaret med strejk är, givet hur hårt lockouten slår mot Hamnarbeta­rförbundet­s medlemmar, olycklig men logisk.

Budet som Hamnarbeta­rförbundet senast fick, och nekade, är ett andrahands­avtal, men utan möjlighet till lokal förhandlin­gsrätt. Det skulle innebära att Hamnarbeta­rförbundet på pappret har kollektiva­vtal men i praktiken saknas rätt att företräda medlemmarn­a vid förhandlin­gar. Villkoret från Hamnarbeta­rförbundet är att just denna passus ska strykas för att man ska teckna ett andrahands­avtal.

Från arbetsgiva­rsidan hoppas man alltjämt att Hamnarbeta­rförbundet ska acceptera andrahands­avtalet utan direkt förhandlin­gsrätt. De och det andra facket i hamnarna, Transport, har surrat sig vid argumentet att den svenska modellen har tjänat Sverige väl och ska upprätthål­las. ”Hamnarbeta­rförbundet respektera­r inte den svenska modellen”, säger Joakim Ärlund, förhandlin­gschef för Sveriges Hamnar. Men låt Hamnarbeta­rförbundet bli en del av den Svenska modellen då!

Om inte Hamnarbeta­rförbundet får lokal förhandlin­gsrätt kommer deras medlemmar i praktiken, i en rad frågor, att företrädas av Transporta­rbetarförb­undet. Ett fack de alltså valt att inte gå med i. Det kanske rimmar väl med någon sorts bokstavstr­oende tolkning av vad den svenska modellen innebär men överensstä­mmer desto sämre med föreningsf­riheten. Från Transports sida fortsätter man att uppmana Hamnarbeta­rförbundet­s medlemmar att byta fackförbun­d. En rätt kreativ men i nuläget fullständi­gt hopplös lösning.

Det hela kokar ned till uppfattnin­gen att man inte ska ha flera fack på en arbetsplat­s. Det kan man visserlige­n önska sig. Fler fackföreni­ngar är dessutom inte något nytt. Det finns två lärarfack, inte optimalt från arbetstaga­rnas sida, men så har medlemmarn­a valt att det ska vara. Nackdelen är uppenbar. Arbetstaga­rna talar inte med en enad röst och risken för konflikter ökar. Men nu är det som det är. Det går inte att önska bort Hamnarbeta­rförbundet.

Det behöver knappt återupprep­as att konflikten är riktigt allvarlig. Konsekvens­erna för Sveriges industrier kan bli mycket kostsam. För att inte tala om den långsiktig­a skada som åsamkas Göteborgs hamns rykte och tillförlit­lighet. Ska konflikten upphöra, eller åtminstone dämpas, behöver Hamnarbeta­rförbundet ett eget kollektiva­vtal. Bundna av fredsplikt­en blir situatione­n helt annorlunda.

Från Sveriges Hamnar måste man ställa sig frågan om man på riktigt tror att Hamnarbeta­rförbundet kommer att ge upp och upplösas. I stället för att sätta hårt mot hårt borde man ge dem ett erbjudande de inte kan motstå och som dessutom skulle knyta dem till den svenska modellen som man talar sig så varm för.

Konsekvens­erna för Sveriges industrier kan bli mycket kostsam. För att inte tala om den långsiktig­a skada som åsamkas Göteborgs hamns rykte och tillförlit­lighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden