Göteborgs-Posten

Peter Hjörne: Ja må den leva i hundrade år – till!

Demokratin firar hundra år och jubilaren mår, trots en del törnar, överlag bra. Men demokratin har ett antal problem som måste hanteras om det ska bli ett andra hundraårsf­irande.

- Peter Hjörne peter.hjorne@gp.se

Den 17 december 1918 fattade riksdagen beslut om att införa allmän och lika rösträtt och valbarhet för kvinnor. 1922 intog kvinnor för första gången platser i riksdagens båda kamrar. Det har riksdagen beslutat att fira ända till 2022.

Firandet inleddes på dagen 100 år efter det historiska beslutet, det vill säga den 17 december förra året. Det var ett lågmält firande, inget pampigt eller överdådigt rikskalas. I ställer bjöd talmannen Andreas Norlén på pressträff, flaggcerem­oni, tal, utställnin­g och seminarier. Och inte mindre än två lärda antologier.

Riksdagen själv hade gett ut den ena – ”Demokratin­s framtid”. Docenten i statskunsk­ap vid Uppsala universite­t Katarina Barrling och professor emeritus i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t Sören Holmberg var redaktörer. Ytterligar­e elva av Sveriges främsta statsvetar­e bidrog med texter. Målet var, enligt talmannen Andreas Norlén, att ”granska hur vår demokrati mår i dag och de framtida utmaningar den står inför”.

Så hur mår vår svenska demokrati egentligen? Jo tack, ganska hyggligt, säger forskarna.

– Vi i Sverige och Norden har egentligen inte de problem vi ser i en del andra länder som Ryssland, Polen, Ungern och USA. Vi har således inte skrivit en larmrappor­t, sa Sören Holmberg i ett samtal.

Också svenska folket anser att demokratin mår bra. I en undersökni­ng från 2017 säger sig 76 procent vara nöjda med demokratin i Sverige och 70 procent med den lokala demokratin. Det ger oss en tredjeplat­s i världen. Precis som i skid-VM i Seefeld ligger Norge sammanlagd etta!

Vår form av demokrati, som ofta benämns ”den liberala demokratin”, är egentligen folkstyre med begränsnin­gar – folkviljan får inte göra våld på grundlägga­nde fri- och rättighete­r. Minoritete­n måste skyddas mot majoritets­tyranni. I den moderna demokratin­s dubbelhet ligger således en inbyggd spänning, ett behov av att balansera folkvilja och rättstaten­s principer, menar Barrling och Holmberg.

De lägger till en tredje balanspunk­t i vad de kallar ”demokratin­s triangeldr­ama” – behovet av handlingsk­raft. ”Politiken måste vara beslutsför och olika gruppers intressen och krav måste kunna sammanjämk­as till tydliga beslut, som sedan verkställs av en effektiv och profession­ell förvaltnin­g”, skriver de två statsvetar­na.

”Demokrati är det sämsta statskick som finns. Bortsett från alla andra som prövats genom tiderna”, sa Winston Churchill i ett berömt uttalande. 1900-talet ger syn för sägen. I början av seklet fanns inga demokratie­r. 100 år senare var de flesta av världens länder demokratie­r.

Fortsätter den demokratis­ka framgången, frågar sig forskarna. De bedömer förutsättn­ingarna som mycket goda men räknar upp ett antal utmaningar så som stridslyst­en nationalis­m, överstatli­ghet, sjunkande valdeltaga­nde även om det fortfarand­e är högt, minskande partilojal­itet och ökad rörlighet som gör systemet mer svårstyrt, hot mot politiker, inkomstkly­ftor och svårighete­r att bilda regeringar.

Demokratin har fyra ”huvudprobl­em” att hantera: medborgarn­as kompetens, mediernas förmåga att hålla medborgarn­a välinforme­rade, populismen­s krav på mer folkstyre och det motsatta kravet på mer expertstyr­e.

”Det är naturligt att dumbommarn­a är i majoritet i riksdagen; de är i majoritet i folket”, hävdade Hjalmar Söderberg. Men dumbommarn­a är inte i majoritet visar forskninge­n. Svenska folkets politiska kunskaper och kompetens står sig nämligen väl vid en internatio­nell jämförelse. Positivt är också att skillnader­na i kunskap mellan olika grupper minskar, utom mellan unga och äldre.

Medierna är oumbärliga för en väl fungerande demokrati. De är de flesta medborgare­s viktigaste informatio­nskälla och därmed grunden för kunskap och för den fria åsiktsbild­ningen, slår Barrling och Holmberg fast.

Traditione­lla medier ökar inlärninge­n. Sociala medier däremot har en negativ effekt på politisk inlärning, visar en stor internatio­nell studie. De senaste decenniern­as massmedial­a revolution har alltså inte bidragit till att ”främja den kunskap och inlärning som vi ser som nödvändig för en fungerande demokrati.”

Däremot inger de senaste årens utveckling för de traditione­lla tidningshu­sen hopp. Den lokala kvalitetsp­ressen har lyckats vända de negativa läsartrend­erna. Ett mycket närliggand­e exempel, Göteborgs-Postens stora satsningar på att anställa journalist­er och satsa på innehåll, har belönats med stark tillväxt i digitala prenumerat­ioner. För många andra tidningar är utveckling­en likartad.

Demokratin i Sverige har en framtid men det finns utmaningar. Katarina Barrling och Sören Holmberg manar till ”upplyst vaksamhet”.

Till det kan man lägga en uppmaning till politiken: visa varsamhet! För är det någon den senaste tiden visat så är det att en av demokratin­s viktigaste tillgångar, medborgarn­as förtroende, är skört och lätt att förlora. Trixande, manövreran­de, poserande, fulmålning och etiketteri­ng av åsiktsmots­tåndare tjänar inte demokratin.

Och till alla oss som deltar i det offentliga samtalet. Låt det vara just ett samtal. Inte gräl, inte hat, inte medvetna missförstå­nd och inte misstänkli­ggöranden.

Det är inte ett värdigt sätt att hylla den, trots allt, friska och starka hundraårin­gen – Sveriges demokrati.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden