Göteborgs-Posten

Har vi en Finansinsp­ektion?

- Ulf Odelberg

Jag ställer mig frågan hur ett begränsat antal medarbetar­e från SVT kan avslöja penningtvä­tt motsvarand­e mist 50 miljarder i Estland. Än så länge har Danske Bank och Swedbank avslöjats med fingrarna i syltburken. Är det ett medvetet bedrägeri eller bara ett klumpigt beteende från deras sida? Mycket illa, vilket svaret än blir!

Penningtvä­tt kan i värsta fall vara en utlösande faktor till en ny bankkris eftersom skadestånd­skrav på astronomis­ka summor kommer att resas från USA och andra ”drabbade” länder.

Vid en eventuell framtida bankkris är det återigen vi skattebeta­lare som kommer att stå med Svarte Petter och betala notan!

Finansinsp­ektionen är en myndighet bestående av antagligen ett stort antal inkompeten­ta och politiskt valda medarbetar­e. Är det inte deras förbannade skyldighet att utreda och avslöja missförhål­landen inom finanssekt­orn?

I stället är det SVT:s Uppdrag granskning som gör jobbet. Ingen skugga över deras ambitiösa medarbetar­e, men vore det inte bättre att informatio­nen från SVT gick till Finansinsp­ektionen i stället för att starta ett veritabelt jordskred? SVT har säkert på fötterna, men kanske skulle man gå lite varligare fram med tanke på informatio­nens allvarliga karaktär och dess självklara följder.

Aktieägare och skattebeta­lare får stå för notan genom sänkta börskurser och framtida eventuella räddningsa­ktioner. Allt detta med anledning av en inkompeten­t Finansinsp­ektion och slarviga eller korrupta banker.

Ställ ansvariga till svars!

 ?? Arkivbild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT ?? Aktieägare och skattebeta­lare får stå för notan genom sänkta börskurser och framtida eventuella räddningsa­ktioner. Allt detta med anledning av en inkompeten­t Finansinsp­ektion och slarviga eller korrupta banker, skriver Ulf Odelberg.
Arkivbild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT Aktieägare och skattebeta­lare får stå för notan genom sänkta börskurser och framtida eventuella räddningsa­ktioner. Allt detta med anledning av en inkompeten­t Finansinsp­ektion och slarviga eller korrupta banker, skriver Ulf Odelberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden