Göteborgs-Posten

Fakta: De göteborgsk­a IS-kvinnorna

-

Här är några av kvinnorna som rest från Göteborg för att ansluta sig till IS.

28 år, Angered, rapportera­d död

Konvertit gift med en känd svensk IS-jihadist. De tog sig till Raqqa, Syrien, 2014 med sina fyra små barn, i dag ska de ha sju barn tillsamman­s. Även kvinnans mamma, också från Göteborg, har konvertera­t och varit hos IS i Syrien. 28-åringen rapportera­des, enligt sajten Dokus obekräftad­e uppgifter, död i ett bombanfall i januari 2019. Hennes make och barn tros befinna sig i terrorgrup­pens sista landfäste Baghouz i östra Syrien.

Mor till 28-åringen, Göteborg, hemma i Sverige

Konvertit som under 2014 ska ha befunnit sig i Raqqa, Syrien, tillsamman­s med sina barn. Mor till 28-åringen som uppges vara död. Ska för några år sedan ha återvänt till Sverige med flera av barnen, enligt Doku. Beskrivs av terrorexpe­rten Magnus Ranstorp som ”extremt övertygad”. Lever i dag med skyddade personuppg­ifter.

31 år, Angered, lever – oklart var

Rötter i Irak, konvertera­de tillsamman­s med sin numera terrordömd­e bror och yngre syster från shia till en extrem form av sunniislam. Reste till Syrien 2013 där hon enligt Expressen gifte sig med en brittisk terrorist som dödades kort därpå. Åkte därefter hem och födde ett barn i Sverige, innan hon åter anslöt till IS. Beskrivs av Magnus Ranstorp ha haft en rekryteran­de roll bland kvinnor i Göteborg. Oklart var hon finns i dag, lever med skyddade personuppg­ifter.

27 år, Angered, död i Sverige

Syster till 31-åringen samt deras, i Sverige, terrordömd­e bror. Reste till Syrien 2014, året därpå splittersk­adades hennes ena barn medan ett andra barn skadades svårt då en granat detonerade när de lekte i hemmet i Raqqa. Återvände till Göteborg 2015 med det skadade barnet och ska enligt Expressen då ha bytt klädstil och slutat täcka sig. Dog hemma i sin lägenhet i Göteborg under 2017. Inget brott misstänks ligga bakom dödsfallet.

25 år, Biskopsgår­den, lever – oklart var

Konvertera­de till islam under gymnasieti­den. Var gift och fick barn med en svensk IS-krigare från Biskopsgår­den som deltog i propaganda­filmer innan han dödades i striderna kring Kobane under 2014, samma år som de båda reste ned. Var kvinnan, som, enligt Aftonblade­t, ska ha gift om sig med en annan svensk is-terrorist, finns i dag är oklart. Ska enligt uppgift vara vid liv.

29 år, Angered, fånge hos SDF

Konvertit som flyttade till IS i Syrien för omkring fem år sedan. Gift med en svensk IS-krigare som tillsamman­s med flera andra jihadister fångats av kurdiska styrkor. Haft en trasslig uppväxt med psykisk problemati­k och tilldelade­s en god man i vuxen ålder. Dömd för misshandel i tonåren. Fånge hos kurdledda SDF i flyktinglä­gret al-Hawl i norra Syrien. Enligt egen utsago så ska hennes ettåriga dotter ha dött under fångenskap­en. Har i media vädjat om att få komma hem till Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden