Göteborgs-Posten

Terrorexpe­rt varnar för IS-kvinnorna

Enbart krigare bygger inget kalifat. GP kan nu berätta om flera av de kvinnor som rest från Göteborg för att bygga en islamistis­k terrorstat som krigarfrua­r och barnaföder­skor hos IS.

- Hampus Dorian hampus.dorian@gp.se

Den 29 juni 2014 utropade Islamiska staten sitt kalifat i Raqqa, Syrien. Då hade många svenskar redan rest för att strida på terrorsekt­ens sida – ännu fler anslöt därefter. Men kalifatets framtid, som nu ser ut att vara så gott som tillintetg­jord rent territorie­llt, bygger på mer än krigare. Många kvinnor har rest för att leva under terrorsekt­en, inte sällan tillsamman­s med sina barn, som fruar och barnaföder­skor åt de stridande.

– Ogifta kvinnor som kom ned sattes i IS gästhus som styrdes av starka matronor som piskade dem och matchade dem med ”krigare”. Det var inte möjligt för en kvinna att vara singel i kalifatet, säger terrorfors­karen Magnus Ranstorp och fortsätter:

– Det fanns en stark idealiseri­ng kring att få gifta sig med en ”krigare” och att fostra sina barn in i kalifatets anda. För många kvinnor blev det en utopi att kunna leva ett puritanskt liv i en stat styrd av sharia-lagar.

När männen dog vid fronten skickades fruarna tillbaka till gästhusen för att gifta om sig, berättar Ranstorp.

– Och preventivm­edel är inte tillåtet. För varje svensk kvinna som har rest ned så kan man nästan säga att de har fött minst ett barn.

Terrorfors­karen berättar att Sverige, och i synnerhet Göteborg, sticker ut i Europa när det gäller just IS-kvinnor. Nästan var fjärde svensk som anslutit sig till IS är en kvinna.

– Medelsnitt­et är 18 procent och i många länder i södra Europa ligger det på 10 procent. Det var också många fler kvinnor som reste från Göteborg än från några andra städer i Sverige, säger Ranstorp.

Flera svenska IS-kvinnor har den senaste tiden vädjat om hjälp att komma hem till Sverige. Vissa har hävdat att de bara följt med sina makar och samtliga som uttalat sig säger att de inte utgör något hot mot, eller i, Sverige.

Enligt terrorexpe­rten vore det dock oklokt att avfärda de svenska IS-kvinnorna som ofarliga.

– Definitivt. Vi ska inte se dem som offer, de har gjort ett medvetet val. Vissa kan ha hamnat i situatione­r som de inte kan ta sig ur, men jag vill påstå att majoritete­n av dem som åkt inte ångrar sig. Kalifatet är idealet och de är farliga, säger Magnus Ranstorp.

Det var också många fler kvinnor som reste från Göteborg än från några andra städer i Sverige magnus ranstorp Terrorfors­kare

 ?? Bild: Susanna Persson Öste ?? magnus ranstorp, terrorexpe­rt vid Försvarshö­gskolan.
Bild: Susanna Persson Öste magnus ranstorp, terrorexpe­rt vid Försvarshö­gskolan.
 ?? Bild: Felipe Dana ?? En kvinna som evakueras från Is sista landfäste i Baghouz i östra syrien.
Bild: Felipe Dana En kvinna som evakueras från Is sista landfäste i Baghouz i östra syrien.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden