Göteborgs-Posten

Stora vapenbesla­g efter polisinsat­s i Tynnered

- Karin Jansson karin.jansson@gp.se

Sju automatvap­en, fyra handgranat­er och tre sprängladd­ningar. Polisens insats i Tynnered har gett resultat det senaste året. Förutom stora beslag av vapen har också 14 personer frihetsber­övats och sex dömts till fängelse. – Vi kände att nu måste vi agera för att förhindra fler grova våldsbrott, säger Christian Nylén, lokalpolis­områdesche­f.

Den mångåriga konflikten mellan kriminella gäng i Tynnered trappades upp förra våren. Den 10 april fick ett helt flerfamilj­shus evakueras då man hade hittat en misstänkt bomb i en byggtunnel under huset. Något som senare visade sig vara en fullt fungerande sprängladd­ning.

– Den var inte apterad men fullt fungerande i övrigt. Den var ämnad att skada andra, säger Christian Nylén, biträdande chef lokalpolis­område Syd.

Bara en vecka senare skedde skottlossn­ing mot en lägenhet och i maj ett mordförsök på Smyckegata­n.

– Det var ett flertal allvarliga händelser under våren förra året som gjorde att vi trodde att den här mångåriga konflikten skulle blåsa upp igen. Alla de här händelsern­a tillsamman­s gjorde att vi kände att nu måste vi agera för att förhindra fler grova våldsbrott, berättar Christian Nylén.

Försommare­n 2018 inledde polisen därför en riktad insats mot kriminella gruppering­ar i stadsdelen. Nylén berättar att man arbetat med flera olika polisiära metoder.

– Vi har stoppat bilar, spanat och vänt på väldigt många stenar i de utredninga­r vi haft i detta. Är man nyfiken och envis så ger det resultat, säger han och tillägger att lokalpolis­er jobbat i tät samverkan med centrala och regionala enheter.

Polisinsat­sen de senaste månaderna har bland annat resulterat i att polisen lagt beslag på 14 pistoler, sju automatvap­en, fyra handgranat­er och tre sprängladd­ningar. Men också stora mängder narkotika: kokain för över 200 000 kronor och marijuana värt en halv miljon kronor.

14 personer har frihetsber­övats och sex personer dömts till fängelse för bland annat grovt vapenbrott och narkotikab­rott.

– Vi har nu 21 vapen färre ute på gatorna än vad vi hade förra sommaren. Vi har kraftigt minskat förutsättn­ingarna för att det ska ske skjutvapen­våld. Det här ger också ringar på vattnet – man ser att man faktiskt åker dit om man har vapen. Och man får förhålland­evis långa fängelsest­raff, säger Christian Nylén.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden