Göteborgs-Posten

Dålig luftkvalit­et i Göteborg just nu

Just nu råder den period på året då luftkvalit­eten är som sämst. Orsakerna är torra vägar, dubbdäck och kvarliggan­de halkbekämp­ning. – Har man problem med luftvägarn­a så kan dessa förvärras, säger Erik Svensson på Miljöförva­ltningen.

- Karin Jansson karin.jansson@gp.se

Det handlar om PM 10 – materia i partikelfo­rm, som just nu cirkulerar runt i luften. Innehållet är en blandning av det som kommer från vägbanorna: material från bildäck, asfalt och kvarliggan­de halkbekämp­ningsmedel.

– Det vi tydligt kan se är att när det blir torrt på vägbanorna så blir det mer av de här partiklarn­a i luften. Orsakerna är att många fortfarand­e kör med dubbdäck vilket river upp ämnen i asfalten eller på vägbanan – som exempelvis salt och grus, säger Erik Svensson, miljöutred­are på Miljöförva­ltningen.

När det regnar binds partiklarn­a till vattnet, men eftersom de senaste veckorna inte haft särskilt mycket nederbörd har nu halterna i luften ökat. Enligt Erik Svensson brukar den här perioden pågå till april.

De flesta får inga omedelbara hälsoeffek­ter av höga halter av PM10, men sett över stora befolkning­sgrupper finns samband mellan PM10 och olika besvär.

– Allt beror på hur höga halterna är och hur känslig man är. Har man luftrörsbe­svär eller astma är man känsligare än om man är frisk. Men halterna är inte så höga att vi rekommende­rar folk att stanna inomhus eller avstå att gå eller cykla till jobbet. Hälsoförde­larna man får av motionen är mycket större än de negativa faktorerna, säger han.

Göteborgs kommun har sedan 2005 vidtagit ett antal åtgärder för att hålla nere halterna av PM 10 i luften. Och detta har gett effekt, menar Erik Svensson och nämner som exempel dubbdäcksf­örbudet som råder på vissa gator i kommunen. Staden lever numera upp till miljökvali­tetsnormer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden