Göteborgs-Posten

Chalmers vill bygga nytt och högt vid Emilsborg

Chalmers studentbos­täder har planer på två nya, 16 våningar höga punkthus vid Emilsborg. Förhoppnin­gen är att skapa mellan 100 och 150 nya studentbos­täder.

- Filip Kruse filip.kruse@gp.se

Marken, som ligger vid Gibraltarg­atan, ägs av kommunen. Fastighets­kontoret har nu ställt sig bakom tanken att pröva om de nya husen kan byggas. Arbetsnamn­et på de två höghusen är Emil och Emilias torn.

– Chalmers studentbos­täder vill utveckla den bebyggelse de har och har presentera­t ett förslag. Och vi ser ingen anledning till varför man inte skulle pröva det, säger Joel Blomgren, utveckling­sledare på fastighets­kontoret.

Men än har ingen begäran om planbesked lämnats in. Det kommer därför dröja innan husen kan bli byggda – förutsatt att även stadsbyggn­adskontore­t och byggnadsnä­mnden tycker att de nya 16-våningarsh­usen är en bra idé.

Fram till år 2026 behöver Göteborg bygga 7 000 nya studentbos­täder för att kunna matcha behovet av bostäder. Chalmers rektor Stefan Bengtsson har tidigare varit ute och vädjat till kommunen att skynda på detaljplan­erna för studentbos­täder eftersom den rådande bristen hämmar lärosätets verksamhet och konkurrens­kraft. Att förtäta bebyggelse­n på Emilsborg är tänkt som en mindre del i arbetet att få fram de tusentals bostäder som behövs, enligt Joakim Wallin, vd för Chalmers studentbos­täder.

– Detta är en liten del av det totala behovet. Vi försöker arbeta med all tänkbar mark som vi kan hitta. Många bäckar små, säger han.

Emilsborg ligger redan nu på en höjd. Att bygga så pass höga hus innebär att bebyggelse­n kommer att synas på långt håll.

– Ja, det blir en sak som stadsbyggn­adskontore­t får pröva, om den här bebyggelse­n lämpar sig för platsen, säger Joakim Wallin.

Chalmers studentbos­täder

har också flera projekt som kommit betydligt längre:

Ŕ ? ibkj[j Wl Z[d ^h cĩdaden är det inflyttnin­g i Uddjaur i Emilsborg. Totalt handlar det om 118 nya bostäder.

Ŕ L_Z ;c_biXeh] \_ddi eYaiĩ planer på 50 studentbos­täder som ska upp på byggnadsnä­mndens möte i april. Arbetsnamn­et är Emilsbro.

Ŕ ? Wk]kij_ h Z[j _d\bojjd_d] på Gibraltar Guesthouse, vid Gibraltarv­allen. Där blir det runt 100 bostäder ämnade för internatio­nella masterstud­enter och gästforska­re.

Ŕ :[j ijŃhijW fhe`[aj[j h bygget på Holtermans­ka sjukhuset, mittemot Chalmers huvudentré. Det omfattar sammanlagt 450 nya studentbos­täder. Men arbetet har stått helt stilla eftersom trafikkont­oret inte har tillsatt några resurser i planarbete­t.

Sedan GP skrev om Holtermans­ka sjukhuset i början av november förra året har fortfarand­e inget hänt, enligt Joakim Wallin.

– Där ligger allt fortfarand­e nere på grund av resursbris­t hos kommunen. Vi har varit på och tjatat i omgångar, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden