Göteborgs-Posten

Het debatt om IS-återvändar­e i Europa

IS kalifatet håller på att vittra sönder och europeiska länder riskerar att få tusentals återvändar­e på halsen. – Ingen regering i Europa vill att IS-krigarna spårlöst försvinner, säger Julien Théron, Mellanöste­rnspeciali­st vid universite­tet Sciences Po i

- Hanna Rydén Hanna Rydén

En intensiv debatt pågår i Europa om IS-återvändar­na, efter att Donald Trump kräver att Europa tar tillbaka sina medborgare som sitter tillfångat­agna misstänkta för att ha stridit på IS sida och ställer dem inför rätta. Både Trump och den kurdisk-arabiska SDF-milisen hotar med att släppa IS-krigarna fria.

Europa ställs nu inför en rad dilemman. I Belgien föreslog nyligen justitiemi­nistern Koen Geens en gemensam hållning för EU. Idag spretar länderna i frågan.

I Sverige är regeringen­s linje att inte hjälpa svenska medborgare som anslutit sig till och krigat för terrorsekt­en IS att återvända hem.

Frågan om indragna medborgars­kap skapade nyligen stora rubriker när Storbritan­nien beslutade att frånta en 19-årig brittiska hennes medborgars­kap. Hon var bara 15 år när hon reste till Syrien och anslöt sig till IS. Nu vill hon åka hem till London och har i medier vädjat om att britterna ska ta emot henne och hennes nyfödde son.

Hennes föräldrar har överklagat beslutet och hänvisar till internatio­nell rätt.

I Frankrike hölls den debatten redan efter terroratta­ckerna 2015.

– Det som gäller är att om en person har dubbelt medborgars­kap är det tillåtet att frånta det franska medborgars­kapet, annars inte. Det skulle göra personer statslösa och det är förbjudet enligt internatio­nell rätt, säger Julien Théron, Mellanöste­rnspeciali­st och expert inom internatio­nell säkerhet vid universite­tet Sciences Po i Paris.

I Finland diskuteras nu möjlighete­rna att ändra lagen på samma vis. I Danmark är det förbjudet att resa till visa konfliktzo­ner och Dansk Folkeparti vill att man tar bort medborgars­kapet från dem som har rest till platser som kontroller­as av IS. Det skulle då gälla både de med danskt och de med dubbelt medborgars­kap. Men den danska justitiemi­nistern har sagt att det är omöjligt att införa.

Frankrike är det västeurope­iska land med flest misstänkta IS-resenärer. Fram tills nyligen var landets hållning till franska jihadister som frihetsber­övats i Syrien eller Irak att de ska ställas inför rätta där.

Men nu har regeringen svängt. Premiärmin­ister Édouard Philippe har sagt att han föredrar att de straffas i Frankrike än att de släpps ut och försvinner spårlöst.

Frankrike håller på att förbereda hemfärden för franska IS-resenärer i norra Syrien. Det rör sig om cirka 130 medborgare. Av dessa är ett femtiotal män och kvinnor och resten barn, enligt uppgifter i franska medier. Flera av barnen är födda i Syrien, enligt justitiemi­nister Nicole Belloubet.

I samma anda har Tyskland uppgett att landet överväger att ta hem sina IS-medlemmar, men endast genom konsulär personal.

Många europeiska länder, som Tyskland och Frankrike, har en tuffare terrorlags­tiftning än Sverige och lagarna har skärpts efter flera terrordåd som har drabbat Europa.

I Tyskland pågår det just nu flera rättegånga­r och flera personer har dömts för samröre med utländsk terrororga­nisation.

I Frankrike är det straffbela­gt att tillhöra en terrorröre­lse. Det spelar ingen roll om de stridit för IS eller varit exempelvis IS-fru. Därför kan alla franska IS-anhängare som återvänder hem räkna med att ställas inför rätta.

En del av debatten om IS-återvändar­na handlar om hur kvinnor och barn ska hanteras.

– Kvinnorna kan spela en väldigt aktiv roll. Vissa har tränats i att kriga och några har varit involverad­e i terroratta­cker, som i Frankrike, säger Julien Théron.

Barnen är däremot en svårare fråga.

– Där finns ingen perfekt lösning. Jag har träffat barn som har växt upp hos IS i norra Irak. De ser ut som vilka barn som helst, men de har blivit utsatta för indoktrine­ring

Kvinnorna har spelat en väldigt aktiv roll. Vissa har tränats i att kriga och några har varit involverad­e i terroratta­cker. Julien Théron fransk mellanöste­rnspeciali­st

och tränats till framtida IS-krigare. Det är väldigt sorligt för barnen men de kan också utgöra en fara. Vi har ingen aning om vad som pågår i deras huvud, säger Julien Théron.

 ?? Bild: Felipe Dana ?? En del av debatten om Is-återvändar­na handlar om hur kvinnor och barn ska hanteras.
Bild: Felipe Dana En del av debatten om Is-återvändar­na handlar om hur kvinnor och barn ska hanteras.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden