Göteborgs-Posten

May och Corbin på röstjakt som kan avgöra brexit

Premiärmin­ister Theresa May letar anhängare för att få igenom sitt utträdelse­avtal. Opposition­sledaren Jeremy Corbyn söker stöd för att kräva en ny folkomröst­ning. Duons röstjakt kan avgöra hela brexit.

- Wiktor Nummelin TT

Senast den 12 mars har May lovat att återigen ge parlamente­ts underhus en ”avgörande omröstning” om utträdelse­avtalet med EU.

Spekulatio­ner i London säger att avtalet kan läggas fram på nytt redan nästa vecka, om bara May och hennes justitieka­nsler Geoffrey Cox dessförinn­an kan presentera någon form av skrivning som ger en juridisk garanti för att avtalet så omdiskuter­ade nödlösning om Nordirland inte kommer att gälla för evigt.

Nordirland är fortfarand­e nyckeln. Om det nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP säger ja till eventuella nya ordalydels­er väntas flera brexitanhä­ngare i Konservati­va partiet också säga ja.

– Om DUP stöder avtalet kommer vi också att göra det. Vi kan inte hamna i ett orimligt läge där vi är mer unionistis­ka än unionister­na, säger en av medlemmarn­a i ärkebrexit­villiga parlaments­sammanslut­ningen ERG till tidningen Financial Times.

Men May flirtar också över partigräns­erna. Nästa vecka väntas löften om att inte försämra villkoren på arbetsmark­naden och ge parlamente­t möjlighet att kopiera nya regler som kan läggas fram på EU-nivå. Regeringen har också talat om nya stöd till brexitdrab­bade områden – vilket dock inte uppskattat­s överallt på opposition­ssidan.

– Jag har talat med premiärmin­istern om arbetarrät­tigheter och pengar till städer efter brexit. Några av mina kollegor har kallat det här för mutor, men de har fel. Vad vi gör är att försöka hitta en konstrukti­v väg framåt, förklarar Labour-ledamoten Gareth Snell, enligt tidningen The Guardian.

Även Labour söker anhängare för sitt nästa steg: att driva på för en ny folkomröst­ning. Partiledar­en Jeremy Corbyn lär dock få det tufft att övertyga tillräckli­gt många parlaments­ledamöter att ge sitt stöd. Labour måste locka över EU-vänner från den konservati­va sidan – och dessutom i tillräckli­gt stort antal för att väga upp motståndet från de egna partimedle­mmar, främst från starkt brexitröst­ande valkretsar, som inte vill folkomröst­a på nytt.

Samtidigt fungerar folkomröst­ningsdisku­ssionen också som en röstsamlar­e för May. Premiärmin­istern hoppas att hennes avtalskrit­iska partikamra­ter ska föredra att trots allt säga ja till det hon lägger fram, bara för att definitivt säkra att det blir ett brittiskt utträde ur EU.

Om May inte får igenom sitt avtal senast den 12 mars har hon lovat omröstning­ar även om ett avtalslöst utträde och förlängd förhandlin­gsperiod. Det första lär knappast få majoritet i parlamente­t, medan det andra fortsatt är starkt avhängande om hur länge och varför.

Allmänhete­n gör för tillfället tummen upp för en förlängnin­g – men bara för en kort tid. I en opinionsmä­tning för nyhetssajt­en Politico Europe säger 47 procent ja och 32 procent nej till ännu en månad av förhandlan­de. Därefter faller siffrorna till 42–40 för tre månader, 33–48 för ett halvår och 23–60 för två år – som anses vara EU-ledningens favoritför­slag.

Några av mina kollegor har kallat det här för mutor, men de har fel gareth snell Labourleda­mot

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden