Göteborgs-Posten

Lyckad raketuppsk­jutning – dockan Ripley på väg till ISS

Till jubel och applåder lyfte raketen Falcon 9 från amerikansk mark. I dag ska rymdkapsel­n landa på Internatio­nella rymdstatio­nen (ISS). – Jag trodde nästan att vi skulle misslyckas, säger Elon Musk, grundare av Space X.

- Henrik Samuelsson Anna Hansson TT

Elva minuter efter att den amerikansk­a raketen Falcon 9 lämnat marken stod det klart att rymdkapsel­n Dragon crews separation från raketen lyckats.

– Dragons separation är bekräftad, lät det från Space X:s kontrollru­m – till jubel och applåder från Nasa och Space X

Utomhus hade stora grupper människor samlats för att bevittna den nattliga uppskjutni­ngen som skedde 02.49 lokal tid (08.49 svensk tid).

Kort därefter bekräftade­s nästa lyckade steg – att uppskjutni­ngsraketen landat som planerat på sin plattform i Atlanten utanför Floridas kust.

Dragon crew kommer nu på egen hand att fortsätta sin resa mot den Internatio­nella rymdstatio­nen (ISS). Går allt som planerat når den sitt mål i dag.

En uppenbart lättad Elon Musk mötte medierna direkt efter lördagens uppskjutni­ng.

– Jag trodde nästan att vi skulle misslyckas, säger Elon Musk.

Enligt mångmiljar­dären kan detta vara ett första steg till kommersiel­la rymdresor. Själv hade han uppskattat att uppskjutni­ngen hade runt tio procents chans att lyckas.

– Jag är lite känslomäss­igt utmattad. Det här har varit jättenervö­st men det funkade, säger han.

Ombord på Dragon finns den här gången endast dockan Ripley, täckt med sensorer och iklädd en rymddräkt. Rymdresan är en testtur och om allt går som planerat kommer den leda till bemannade resor med levande människor senare i år.

– Detta är en mycket viktig händelse i USA:s historia, sade Nasa-chefen Jim Bridenstin­e till ett medieuppbå­d på Cape Canaveral i Florida inför uppskjutni­ngen och fortsatte:

– Vi står på tröskeln till att få i väg amerikansk­a astronaute­r i amerikansk­a raketer från amerikansk mark igen, för första gången sedan rymdfärjor­na pensionera­des 2011.

 ?? Bild: Terry Renna ?? I går förmiddag, svensk tid, lämnade raketen Falcon 9 marken på Cape Canaveral i Florida.
Bild: Terry Renna I går förmiddag, svensk tid, lämnade raketen Falcon 9 marken på Cape Canaveral i Florida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden