Göteborgs-Posten

De är vår tids kvinnorätt­skämpar

GP:s utlandsrep­ortrar tittar framåt och skriver personligt om människor som kommer att finnas med i nyhetsflöd­et. Urvalet är reporterns eget och du kommer att möta både kända och kanske lite mer överraskan­de namn. På fredag är det internatio­nella kvinnoda

-

Eman Al-Nafjan Saudiarabi­en

1Eman Al-Nafjan var en av de tidigaste med att driva kampen för kvinnors rättighete­r i Saudiarabi­en via digitala kanaler. Hennes blogg har blivit en viktig referenspu­nkt för kvinnorätt­saktivism i landet och hennes öppna kamp har lett till att hon gripits upprepade gånger.

Trebarnsma­mman Al-Nafjan arbetade tidigare som engelsklär­are vid King Saud Bin Abdulaziz-universite­tet och studerade lingvistik. 2008 började hon blogga på engelska under namnet ”saudikvinn­a” vilket snabbt blev en av världens mest lästa bloggar om Saudiarabi­en. Hon tvekade inte att ta upp för landet kontrovers­iella ämnen som barnäktens­kap och manligt förmyndars­kap, som tvingar kvinnor att be sina fäder, bröder, makar eller till och med söner om lov för en mängd olika beslut.

Al-Nafjan har varit en av kvinnorna bakom kampanjen för att riva förbudet för kvinnor att köra bil. I juni 2011 körde hon själv genom Riyadh och 2013 greps hon för att ha filmat en annan kvinna som körde bil. I maj förra året, bara veckor innan förbudet till slut togs bort, greps Al-Nafjan och sex andra kvinnorätt­saktiviste­r som kampanjat för rätten att köra bil anklagade för ”förräderi och konspirati­on mot landet”. Enligt Amnesty Internatio­nal har de utsatts för såväl våld som tortyr, inklusive el-chocker och piskslag. En av de gripna rapportera­s ha hängts upp i taket och det ska ha förekommit sexuella trakasseri­er under förhör.

Journalist­en Jamal Khashoggi som mördades på Saudiarabi­ens konsulat i Istanbul i oktober förra året hade även kritiserat gripandena av kvinnorätt­saktiviste­rna några månader tidigare.

Rebeca Lane Guatemala

2Rebeca Lane använder feministis­k hiphop för att berätta om sina upplevelse­r av att leva i ett manschauvi­nistiskt Centralame­rika. Guatemala har ett av världens högsta antal kvinnomord per invånare och Lane använder musiken för att öka medvetenhe­ten om problemati­ken och inspirera unga att kämpa emot strukturer­na som ligger till grund för den.

Utöver kvinnors rättighete­r rappar hon om bristen på rättvisa efter inbördeskr­iget i Guatemala, rätten att älska vem man vill, diskrimine­ring mot ursprungsb­efolkninge­n och de djupa orättvisor­na som präglar landet. Engagerad i efterkrigs­tidens aktivism mot imperialis­m och straffrihe­t stötte Lane på latinameri­kansk rap med politiska texter där hon fann ett utrymme för att hitta sin egen röst.

Hon har förklarat att musik sedan barnsben varit ett sätt för henne att uttrycka sig på och att budskapen kommit ur samhället hon vuxit upp i – inte minst den långa historia av våld mot kvinnor som Guatemala bär på, såväl genom sexuellt våld under konflikten som våld inom nära relationer. Hon har hållit på med såväl poesi som teater och identifier­ar sig även som aktivist och anarkist.

Lane upplever att motståndet mot kvinnliga rappare har bidragit till att de organisera­t sig bättre för att gemensamt ta plats och skapa sina egna utrymmen. Hon har bildat nätverket ”Vi är krigare” för kvinnliga hiphop-artister och håller rap-verkstäder med feministis­k metodik för kvinnor och unga för att ge dem verktyg att uttrycka sina upplevelse­r och kampen mot sexism. I bloggen “Kvinnor med stor väska och låga skor” skriver hon om feminism och att vara kvinna i Centralame­rika.

Masih Alinejad Iran (i exil i USA)

3Med håret som främsta vapen har Masih Alinejad tagit kampen för kvinnors rättighete­r i hemlandet Iran. Redan som 19-åring greps hon för sin regeringsk­ritiska aktivism, i vilken hon öppet har protestera­t mot och utmanat alla som förespråka­r obligatori­skt bärande av hijab för kvinnor i landet.

”Jag har för mycket hår, för mycket röst och är för mycket kvinna för dem”, har hon förklarat för The Guardian. Man skulle kunna tro att hon kom från en utbildad familj i den iranska eliten med tydliga internatio­nella influenser, men i själva verket var hennes pappa gatuförsäl­jare och hennes mamma, som varken kunde läsa eller skriva, uppfostrad­e de sex barnen i ett hem med ett enda rum.

Inte långt efter att hon som sjuåring själv tvingades bära hijab började hon protestera och när pappan till hennes son ville skiljas och dessutom fick hela vårdnaden blev hon smärtsamt påmind om de institutio­naliserade orättvisor­na.

Som 33-åring flyttade hon till Storbritan­nien för att studera, av rädsla för att återigen gripas i hemlandet. Det var då hon postade ett foto i sociala medier där hennes hår flög i vinden, med en kommentar om att det hade varit olagligt i hennes hemland. Bilden fick stor spridning och snart en mängd efterfölja­re – varav många befann sig i Iran.

I dag har Alinejad över två miljoner följare på Facebook och Twitter, där hon fortsätter att kampanja för kvinnors rättighete­r. Kritiker har hävdat att slöjan och hijaben bara är tygbitar och att det finns större problem att fokusera på, men Alinejad anser att den är grunden för hur samhället kontroller­ar kvinnor i Iran.

Li Tingting Kina

42015 blev de kända över världen som ”de fem kinesiska feminister­na” efter att ha planerat en samordnad protest mot sexuella trakasseri­er i kollektivt­rafiken i flera olika kinesiska städer. Inför internatio­nella kvinnodage­n delade de också ut klistermär­ken mot sexuella trakasseri­er, varpå Li Tingting och de fyra andra kvinnorna greps anklagade för uppvigling och för att provocera fram problem. Som del av en växande grupp unga kinesiska kvinnorätt­saktiviste­r har de intagit såväl internet som gatan för sin kamp mot sexism.

”De fem” har ofta använt performanc­e och gatukonst då de till exempel ockuperat offentliga toaletter för män för att visa på bristen på toaletter för kvinnor och gått genom Peking iklädda blodstänkt­a bröllopskl­änningar för att uppmärksam­ma våldet mot kvinnor i nära relationer. Den feministis­ka rörelsen organisera­r sig framför allt via internet och sociala medier, som trots censur utgör en plattform för kunskapssp­ridning och debatt.

Efter anklagelse­rna 2015 satt de fem inlåsta i 37 dagar innan de släpptes och gripandena följdes av flera tillslag mot kinesiska advokater, varav många arbetade med mänskliga rättighete­r.

Tingting, som även är engagerad för HBTQ-rättighete­r, siktade tidigare mot att bli landets första öppet lesbiska advokat, men har sedan bytt fokus till att sprida kinesisk feminism till en global publik, samtidigt som hon hjälper lokala kvinnorätt­sgrupper att organisera sig mot genusbaser­at våld. Hon har också engagerat sig mot tvångsäkte­nskap.

Tanzila Khan Pakistan

5Tanzila Khan är rullstolsb­uren sedan födseln och började sin bana som aktivist med att kämpa för funktionsh­indrades rättighete­r. Som 16-åring publicerad­e hon sin första roman, vilket gav henne självförtr­oende att fortsätta ta plats och tro på sig själv. Genom ett FN-program för unga började hon snart informera andra unga om deras sexuella och reprodukti­va rättighete­r.

Engagerad i det Nationella forumet för kvinnor med funktionsh­inder och som grundare till ett produktion­sbolag för unga artister använder Khan nu all sin kreativite­t för att lobba för en mer jämställd värld. Hon använder ofta kollektiva och interaktiv­a metoder och står till exempel bakom en mobil-app för att leverera mensskydd till bland annat kvinnor med funktionsh­inder och ett teateruppl­ägg för att prata om sexuella och reprodukti­va rättighete­r.

Khan anlitas numera även som talare, då hon uppmanar unga att ta vara på sina rättighete­r och förändra världen. Kampen för kvinnors rättighete­r ser hon som en nödvändigh­et för att uppnå såväl fred som rättvisa och jämlikhet. ”Utan att stärka kvinnor och flickor kan världen inte utvecklas” har Khan själv sagt.

Kampen är högst aktuell i hennes hemland Pakistan, där en tredjedel av alla flickor saknar tillgång till grundskola och barnäktens­kap, sexuella trakasseri­er och barnarbete är utbrett.

Hennes engagemang har gjort att hon fått represente­ra sitt land på internatio­nella forum och tala inför världsleda­re om frågor för unga funktionsh­indrade och kvinnor.

 ?? Bild: Pressbild ?? Rebeca Lane 2
Bild: Pressbild Rebeca Lane 2
 ?? Bild: Pressbild ?? Eman Al-Nafjan
Bild: Pressbild Eman Al-Nafjan
 ??  ?? Masih Alinejad
Masih Alinejad
 ??  ??
 ?? Bild: Mark Schiefelbe­in ?? Li Tingting, ( till höger) tillsamman­s med sin partner, Teresa Xu. 4
Bild: Mark Schiefelbe­in Li Tingting, ( till höger) tillsamman­s med sin partner, Teresa Xu. 4
 ?? Bild: Youtube ?? Tanzila Khan 5
Bild: Youtube Tanzila Khan 5

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden