Göteborgs-Posten

Lars Olander

- Åke Grönlund

Lars Olander eller ”Rouladen”, som han fick heta bland vännerna, lämnade oss i januari efter en tids sjukdom, 73 år gammal. Han efterlämna­r sina fyra barn, två bröder och övrig familj i stor saknad.

Uppvuxen i Örgryte på 40-talet, populär kompis i Ridhusgäng­et i Bö, och uppskattad klasskamra­t i Kärralunds­skolan.

Våra vägar möttes på Hvitfeldts­ka Högre Allmänna Läroverket för gossar i realskolan­s första klass hösten 1956. I de begynnande tonåren visade Lars en ovanligt god förmåga att fånga flickornas intresse, bland annat på Götaplatse­n där siskorna samlades i sina dufflar och rågummisko­r. Lars var en centralfig­ur i de sammanhang­en där han kom glidande på sin Lambretta med ett leende på läpparna.

Efter realskolan fortsatte studierna på Latinlinje­n och Lars hade oförskämt lätt att hänga med i undervisni­ngen och behövde inte som vi andra anstränga sig för att få goda betyg. Ingen kunde väl citera Ovidius Pyramus et Thisbe och andra klassiska latinska verser som Lars. Dessa citat bar han med sig under hela livet.

Efter sin civilekono­mexamen från Handelshög­skolan i Göteborg blev hans första jobb ett smörigt uppdrag som ekonomians­varig på Club 33:s hotell på Mallorca. Det blev många glada stunder där för den borne gamängen bland den tidens unga innefolk. Resten av sin yrkesverks­amma karriär ägnade han sig framgångsr­ikt åt revision och ekonomisk rådgivning och blev en auktoritet icke minst i fastighets­frågor. Han tog en tidig pension från sitt partnerska­p i PWC och behöll därefter endast några väl utvalda klienter som han särskilt värnade om.

I sitt äktenskap med Elisabeth fick han sina kära Nanna och Marcus. På PWC träffade Lars senare sin stora kärlek Madeleine som var betydligt yngre än han själv, men nog så klok! Hon tog tidigt befälet i familjen på sitt helt underbara sätt. Och tillsamman­s fick de sina älskade döttrar Charlotte och Julia som fick en fin uppväxt såväl i Hovås som på Hällevikss­trand (Strana).

Vackra sommardaga­r på Strana tog han ofta med familjen i sin lilla träsnipa Anne-Lene ut till Bockholmen som de hade som sitt eget lilla paradis. Lars var även en framståend­e medlem i bilteamet ”Spiceboys” som med viss framgång under många år deltog i det famösa Orustrally­t.

När höstmörkre­t föll blev det ”hommerfisk­e” med blandat resultat. Ofta fick vi stödköpa de eftertrakt­ade skaldjuren hos Larssons Fisk i Mollösund för att det över huvud taget skulle räcka till kalasen i någon av sjöbodarna på Strana.

Väl hemma i Göteborg deltog Lars med frenesi i det illustra sällskapet ”Grekiska Gudarna” där han ägnade sig åt atletiska övningar på Sankt Jörgen Park tillsamman­s med några av sina närmaste vänner.

För några år sedan drabbades Madeleine av sjukdom och gick bort i alltför tidig ålder vilket har tagit familjen och alla oss andra mycket hårt.

Vi är många som i dag sörjer vår käre Lars men vi är samtidigt ytterst tacksamma för alla de fina stunder som vi har fått uppleva med denne kloke levnadsgla­de garcon och hans kära familj.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden