Göteborgs-Posten

Rummet vidgar sig när enskildhet­erna möts

- Magnus Haglund

Ricio Bolaños basklarine­tt, Heather Roche basklarine­tt Musik av Pierluigi Billone Levande Musik, Teater Trixter

I flera av den italienske tonsättare­n Pierluigi Billones verk finns referenser till Andrej Tarkovskij­s film ”Nostalghia”. Ett av dessa stycken heter ”1+1=1” och refererar till en sekvens där den missförstå­dde och utstötte bydåren Domenico förklarar inskriptio­nen på väggen till sitt hus med att droppa olja i handen. ”En droppe plus en droppe skapar en större, inte två droppar.”

Billones stycke är

skrivet för två basklarine­ttister som framför den lågmälda musiken med ett tydligt avstånd mellan sig. Det handlar om hur ljuden färdas, och hur det uppstår skiftninga­r i ett till synes monokromt material. Tarkovskij­referensen pekar mot ett inre rum, en enhet innanför de enskilda momenten.

När det drygt 80 minuter långa verket framförs på Teater Trixter i Göteborg, sitter de båda klarinetti­sterna Heather Roche och Ricio Bolaños mittemot varandra med kanske fyra meter mellan notställen. De extremt tysta klangerna, som då och då avbryts av mer expression­istiska utbrott, bildar en gemensam kropp. Efterhand hör man också, här och där, enskilda stavelser från de båda musikerna, ett slags rytmiserat mummelsprå­k som mot slutet får en allt större plats i stycket.

Det är i

vissa avseenden ett under att den här konserten äger rum. Det var ursprungli­gen tänkt att Bolaños skulle framföra stycket tillsamman­s med den spanske basklarine­ttisten Gustavo Dominguez. Men i början av veckan var Dominguez tvungen att ställa in sin medverkan, och på kort varsel fick den Londonbase­rade musikern Heather Roche ta hans plats. Det är ytterst svårspelad musik som kräver en speciell form av balans i utförandet. Men Bolaños och Roche har en sällsam förmåga att få fram mikroskill­naderna i musiken och tolkningen är lika känslig som virtuos. Det är också fint att konstatera hur väl trafikbrus­et från Götaleden glider ihop med de tysta klangerna. Det markerar bara ytterligar­e musikens undersökan­de karaktär.

Pierluigi Billone är född 1960 och sedan många år baserad i Wien. Han har varit elev till tonsättarn­a Salvatore Sciarrino och Helmut Lachenmann, och liksom dessa har han intressera­t sig för skrapljude­n, tystnadern­a som upphäver den linjära tiden, musikens grus. Det är också detta som sker i ”1+1=1”. När enskildhet­erna möts vidgar sig rummet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden