Göteborgs-Posten

Vårvärme och nya toppnoteri­ngar

- Christoffe­r Hallgren GP:s meteorolog

Västsverig­e

Den meteorolog­iska våren anlände till Västsverig­e redan den 15:e, vilket är det tidigaste datum då det kan bli vår enligt denitionen. Jämfört med referenspe­rioden 1961-90 har årets februari varit väldigt mild med en medeltempe­ratur på 4 till 5 grader över det normala. Allra varmast blev det i slutet av månaden då många väderstati­oner uppmätte sina högsta noteringar för februari någonsin, däribland Göteborg med 12,6 grader och Ulricehamn med hela 16,2 grader. Nya februarire­kord alltså! Totalt sett blev det också en blöt månad på många håll. Den 8:e ck Fotskäl i Västergötl­and 44 mm regn och i kombinatio­n med snabb snösmältni­ng blev det problem med höga öden och lokala översvämni­ngar.

Sverige

Den vårvarma perioden i slutet av månaden resulterad­e också i ett nytt svenskt februarire­kord när termometer­n i Karlshamn visade 16,7 grader den 26:e. Totalt sett var det ett trettiotal mätstation­er runt om i landet som ck nya värmerekor­d.

Det mest imponerand­e temperatur­omfånget står Nikkaluokt­a för. Där varierade temperatur­en 44,6 grader under månaden, från -36,3 °C den 1:a till +8,3 °C den 23:e. Två stormar passerade också över Sverige under februari: Julia den 16:e och Mats den 24:e.

Världen

Det var inte bara i Sverige det slogs värmerekor­d under månaden. Varmluften tog sig även till Storbritan­nien där man för första gången noterade över 20 grader i februari.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden