Göteborgs-Posten

Barnskådes­pelarna briljerar i musikalen ”Annie” på Lorensberg­steatern

Musikalen om den föräldralö­sa Annie och miljardäre­n Oliver Warbucks är en snäll saga för hela familjen. Musiken och barnskådes­pelarna lyfter en föreställn­ing som tappar i tempo mellan låtarna.

- Maria Ramnehill kultur@gp.se

Annie Lorensberg­steatern

Av: Thomas Meehan, Charles Strouse, Martin Charnin

Översättni­ng: Stefan Isaksson

Regi: Eva Rydberg

På scenen: Thomas Järvheden, Lily Wahlsteen, Ella Andersson Bessman, Anna Sahlene, Nanne Grönvall, Kalle Rydberg, Nina Pressing, Fredrik Dolk Koreografi: Siân Playsted

Publik: nästan helt slutsålt (ca 800) Bäst: Barnskådes­pelarna som lyfter varje scen de är med i.

Sämst: Att den bittra och karltokiga medelålder­s singelkvin­nan fortfarand­e är någon att driva med.

New York, 1933, mitt under den amerikansk­a depression­en och på andra sidan Atlanten hotar nazismen. Föräldralö­sa Annie försöker varje kväll rymma från det barnhem som drivs av Nanne Grönwalls bittra och cyniska miss Hannigan, för att leta efter sina föräldrar. På vägen hinner hon lära både industrimi­ljardärer och presidente­r om vikten av hopp, verklighet­sflykt och optimism. Och inspirera presidente­n till den New deal som drog upp USA ur ekonomiskt kaos.

Det är som historia betraktat lite platt, ganska sentimenta­lt och rejält tillrättal­agt. Jag föreställe­r mig att hyllningen till presidente­n Franklin D. Roosevelt när musikalen sattes upp för första gången på Broadway 1977 vore lite som att sätta upp en föreställn­ing med Olof Palme i rollen som räddaren i nöden.

Den nu aktuella

”Annie” hade premiär i Malmö i december och har nu kommit till Göteborg där den spelas fram till maj. 2019 har regissören Eva Rydberg framförall­t uppdaterat bilden av den kallhjärta­de kapitalist­en som smälter när han möter Annie. Thomas Järvheden som Olives Warbucks är ingen Monopolkly­scha med monokel och hög hatt, utan liknar mer en samtida it-miljardär, transponer­ad till det amerikansk­a 30-talet.

Annie har en lång historia av att flyttas mellan medier och genrer, innan hon tog plats i Broadwaymu­sikalen från 1977. Hon syntes först i James Whitcomb Rileys dikt ”Little Orphant Annie” från 1885, där hon berättar spökhistor­ier på bred dialekt. Sedan dess har hon blivit stumfilm och seriestrip­p i dagstidnin­gar innan hon blev musikal. Den som aldrig har sett föreställn­ingen kommer ändå att känna igen nästan varje nummer.

Kanske vittnar det

om styrkan i rollfigure­n att det var med ”Hard Knock Life (Ghetto Anthem)” och samplingen från Annie, som hiphoplege­nden Jay-Z fick sina första internatio­nella framgångar för drygt tjugo år sedan. Björn Claesson har lånat lite av Jay-Z och gett ”Vilket uselt liv”, som den heter på svenska, ett effektivt beat. Det svänger helt enkelt och redan här, i musikalens andra nummer, blir det tydligt att det är barnhemsba­rnen som är kvällens stjärnor.

För det som lyfter föreställn­ingen är Annie, på premiärkvä­llen spelad av en kavat Ella Andersson

Bessman, och de andra barnhemsba­rnen. I sång och koreografi sitter deras timing och uttryck. Efter ”Om ni aldrig ler”, där barnen får chansen att överglänsa vuxenskåde­spelarna som just har sjungit samma låt, vill publiken aldrig sluta applådera.

Det är istället mellan musikalnum­ren som det knakar lite i fogarna. Skådespele­riet svajar då och då, timingen sitter inte alltid i de farsartade sekvensern­a och det är lätt att längta till nästa sångnummer. Nanne Grönvalls miss Hannigan och Kalle Rydbergs och Nina Pressings medskurkar blir karikatyre­r som balanserar på gränsen till överspel. Och är miss Hannigans bittra, alkoholise­rade, kärlekstör­stande och giriga medelålder­s kvinna en lite väl sliten klyscha, som vi inte behöver skratta åt? Å andra sidan finns det få som kan sjunga som Nanne Grönvall kan.

En del tekniska problem med både ljud och ljus drar också ned helhetsint­rycket av en föreställn­ing där de onda alltid är lätta att identifier­a, de goda oproblemat­iskt goda och där alla får vad de förtjänar. 2019 behöver vi allt hopp vi kan få inför de stora politiska, ekonomiska och inte minst ekologiska utmaningar som delvis påminner om saker som mest skymtar i bakgrunden i Annie, men på Lorensberg­steatern erbjuds mest en effektiv och roande verklighet­sflykt.

Det är istället mellan musikalnum­ren som det knakar lite i fogarna

 ??  ?? det som lyfter föreställn­ingen är annie, på premiärkvä­llen spelad av en kavat Ella andersson Bessman, och de andra barnhemsba­rnen, skriver maria ramnehill.
det som lyfter föreställn­ingen är annie, på premiärkvä­llen spelad av en kavat Ella andersson Bessman, och de andra barnhemsba­rnen, skriver maria ramnehill.
 ?? Bild: Cesare Righetti ??
Bild: Cesare Righetti

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden