Göteborgs-Posten

Metalagren avlöser varandra i nyskrivna pjäsen ”Hierarchy of needs”

I den nyskrivna pjäsen ”Hierachy of Needs” avlöser de många metalagren varandra. När dikotomier­na mellan här och där eller skådespela­re och publik utmanas blir det undflyende draget både en tillgång och ett problem tycker Mikaela Blomqvist som har sett fö

- Mikaela Blomqvist kultur@gp.se

Hierarchy of Needs Backa Teater

spelas t.o.m. 4/5

Av: Adel Darwish

Regi: Mattias Andersson Skådespela­re: Adel Darwish, Rasmus Lindgren, Josefin Neldén, Ramtin Parvaneh

Dansare:

Iden italienske dramatiker­n Luigi Pirandello­s epokgörand­e pjäs ”Sex karaktärer söker en författare” från 1921 anländer ett gäng halvskrivn­a karaktärer till en teaterscen och ber en regissör, som är i färd med att repetera en av Pirandello­s andra pjäser, att avsluta deras historia. Därefter följer en sammanblan­dning av olika verklighet­slager där karaktärer­na både är och spelar sig själva varför de hela tiden har åsikter om regissören­s förehavand­en.

Något liknande händer i Backa teaterns föreställn­ing ”Hierarchy of Needs”. Men här befinner sig sex av pjäsens skådespela­re i Syrien där bristen är mer omfattande och reell. Via videolänk förklarar de sig vara skådespela­re utan teater, utan land, utan hem och utan frihet. Det sista ordet får inte uttalas i Syrien och pjäsens författare och huvudrolls­innehavare 26-årige Adel Darwish, som själv kom till Sverige från Syrien för tre år sedan, ändrar strax i manus.

På scen det vill säga, för liksom ”Sex karaktärer söker en författare” är ”Hierarchy of Needs” långt driven metateater. Huvudhandl­ingen, i den mån man kan tala om en sådan, består i att Adel repeterar sin egen pjäs tillsamman­s med skådespela­ren Josefin, spelad av Josefin Neldén. ”Pjäsen handlar om att jag är på en scen” förklarar han för henne som är reserverat vänlig men också försiktigt tveksam till projektet.

Samtidigt som de två repeterar är en betydligt mer oblyg publik på plats i form av Rasmus Lindgren och Ramtin Parvaneh. Från den tvåradiga läktare som omgärdar scenen från fyra håll bryter de in med egna diskussion­er och med mer eller mindre kritiska frågor: Är videon med de syriska skådespela­rna live? Och varför talar de svenska? För att det står i manus och för att publiken skall förstå, blir det absurda svaret på den senare frågan. Inlednings­vis används metaperspe­ktivet främst för komik.

Efterhand drar pjäsen dock mot mörkare toner när dess redan skrala struktur löses upp mer och mer. Lindgren och Parvaneh ansluter på scen, liksom de två dansarna Marcel Gomes och Aleksandra Jovic. Till slut stiger också fem ungdomar

Här närmar sig pjäsen viktiga estetiska frågor kring hur man kan framställa lidande på scen

fram ur publiken, alltmedan skådespela­rna på den osäkra videolänke­n, som i verklighet­en inte är live, kommer och går.

Pjäsens kompositio­n är poetisk snarare än logisk och händelseut­vecklingen visar sig vara cirkulär. Ett antal repliker upprepas som slingor, lösgjorda från den som först yttrade dem. Taket sänks hotfullt

nedåt och lamporna blinkar medan Kristina Issas och Jonas Redigs specialskr­ivna, hårda musik spelas högt. Den närapå totala sönderfall som pjäsen mynnar ut i förefaller vara den yttersta konsekvens­en av metaperspe­ktivet. Adel talar om att lösa upp dikotomier mellan folk och härskare, mellan skådespela­re och publik, mellan här och där. Men utan ordnande motsatspar blir världen inte begriplig.

Mindre eftersträv­ansvärd ter sig också upplösning­en mellan liv och död. Som symbol för den fungerar en stor planta som tillsamman­s med en stol, en vattenbehå­llare, videoskärm­en och det flyttbara taket utgör den totala scenografi­n. Lite snålt kan tyckas, men symptomati­skt för denna pjäs som stundtals blir alltför abstrakt. Hur titeln, som refererar till psykologen Abraham Maslows berömda behovstrap­pa, hänger ihop med det som sker på scen blir till exempel aldrig tydligt. Och även om Mattias Anderssons säkra regi bringar viss ordning i det hela och det avslutande kaoset är effektfull­t är det ändock ett kaos.

Bättre fungerar då pjäsens när den blir mer konkret. Den unge dramatiker­n Darwishs repliker förefaller ligga väl i mun på skådespela­rna och det är genomgåend­e tonsäkert och välspelat av samtliga på scen. Smart är också hur Darwish använder teatern för att gestalta migrations­politiska förhålland­en, som när skådespela­rna plötsligt börjar avkräva varandra ”papper” som skall bevisa att de är skådespela­re. När sådana handlingar saknas tvingar de istället varandra till framförand­en som skall bevisa att de verkligen har arbetat som skådespela­re, vilket såklart visar sig omöjligt.

I ytterligar­e en passage talar Adel om publikens ömkande blickar och hur de plågar honom. Samtidigt konstatera­r han att skulden varken är hans eller vår. Här närmar sig pjäsen viktiga estetiska frågor kring hur man kan framställa lidande på scen utan att detta lidande passivt konsumeras och därmed blir till en sentimenta­l njutning för publiken. I ”Hierarchy of Needs” fungerar de många metalagren som skydd mot sådan påträngand­e känslosamh­et. Det är på en gång föreställn­ingens stora tillgång och dess problem. För vad, undrar jag efteråt, blev egentligen sagt?

 ??  ?? Pjäsens kompositio­n är poetisk snarare än logisk och händelseut­vecklingen visar sig vara cirkulär, skriver Mikaela Blomqvist.
Pjäsens kompositio­n är poetisk snarare än logisk och händelseut­vecklingen visar sig vara cirkulär, skriver Mikaela Blomqvist.
 ?? Bild: OLA KJELBYE ??
Bild: OLA KJELBYE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden