Göteborgs-Posten

Björn Werner: Sverige behöver inget safe space för vänstertän­kare

- Björn Werner bjorn.werner@gp.se 031-62 40 00

Sverige behöver inte fler nykonserva­tiva trollmagas­in men inte heller något nytt safe space för spröda vänstertän­kare

Att Svenska Dagbladets Ola Wong och DN:s Viktor Barth-Kron gick till nättidskri­ften Kvartal slog ner som en grabbnäve grus i mediesveri­ge. För Kvartal har under sin korta existens sen starten 2016 lyckats bygga upp en smula kontrovers­iellt rykte, trots att deras huvudsakli­ga produktion består av långa, snäva essäer av välkammade akademiker. De anses av många vara ett tecken på den nykonserva­tiva vågens landvinnin­gar online.

Den som dragit mest långtgåend­e slutsatser av detta är Aftonblade­ts kulturchef Åsa Linderborg. ”Den konservati­va borgerligh­eten börjar smida sig en allt större krans av journalist­er och intellektu­ella” menar hon och fortsätter med att konstatera att ”vänstern är fullständi­gt renons på ambitiös idékritik” och efterlyser en arena för ”socialisti­sk kulturkamp”. En begriplig ryggmärgsr­eaktion, men inte den rimligaste. Resonemang­et påminner om tiden då satirsajte­n ”Alliansfri­tt Sverige” under Alliansen år vid makten satte griller i skallen på en samlad borgerligh­et. Här satt ett fåtal unga vänsterskä­mtare och fick hela internet att skratta åt den första borgerliga regeringen sedan Hedenhös. Det skulle ju vara deras tid nu? Det behövs en arena för borgerlig satir, var slutsatsen, och snabbt rullades motsatsnin­gar som ”Rödgrön röra” ut. Som självklart föll pladask.

På samma sätt är det ett feltänk att tro att den åsiktsbild­ning som har flest snäva, smala kulturmaga­sin och lyckas fresta över flest namnkunnig­a personer till sitt ”lag” kommer att ”vinna”. Det är ett instängt sätt att se på hur en politisk diskurs produceras.

Då tänker Kvartal längre, åtminstone i sitt utgångsläg­e: ”Kvartal har ingen värdegrund eller ideologisk riktning – annan än att vuxna människor både har rätten och plikten att diskutera sin samtids frågor utan försök till uppfostran”.

Sedan har det blivit si och så med resultatet. Inte konstigt. Vad man säger är en sak, vad man gör en annan. Med timbroiten Thomas Gür som grundare av stiftelsen som finansiera­r verksamhet­en och borgerligt profilerad­e Paulina Neuding som chefredakt­ör är det inte förvånande att resultatet varit mer likt ett lite trolligare nummer av den ärkeborger­lig tidskrifte­n Axess än en John Stuart Millsk åsiktsutop­i. Om nya chefredakt­ören Jörgen Huitfeldt kommer leda till förändring återstår att se.

Men tanken är som sagt god – oavsett vilken ideologi man råkar ha landat i. Det Sverige behöver är inte fler nykonserva­tiva trollmagas­in men inte heller något nytt safe space för spröda vänstertän­kare som är för räddhågsna för att få sina idéer granskade av fler än ja-sägare. Det Sverige behöver är det Kvartal föresätter sig men inte lyckats med: magasin, kultursido­r och personer som med den intellektu­ella hederlighe­ten i behåll vill både publicera, skriva och läsa om vår tids utmaningar – men också vara beredd på att få mothugg från folk som inte alls håller med.

Kanske skulle det rentav vara något som inte skulle behöva klara sig på donationer från välgörare för att överleva.

 ?? Bild: Vilhelm Stokstad ?? Att DN:s politiska kommentato­r Viktor Barth-Kron gått över till nättidskri­ften Kvartal fick en hel del personer att höja på ögonbrynen i Mediesveri­ge.
Bild: Vilhelm Stokstad Att DN:s politiska kommentato­r Viktor Barth-Kron gått över till nättidskri­ften Kvartal fick en hel del personer att höja på ögonbrynen i Mediesveri­ge.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden