Göteborgs-Posten

Nu vill huliganern­a ta makten över klubbarna

En organisera­d attack mot fotbollens själ ägde rum i derbyt mellan IFK Göteborg och Gais i måndags kväll. På en given signal skickade ett fyrtiotal ”supportrar” fyrverkeri­pjäser ut över arenan, till fara för många, och matchen fick avbrytas. Forskaren Tor

- Tore Brännberg kultur@gp.se

Det är inte första gången huliganer ställer till det i samband med fotbollsma­tcher. Det är inte heller första gången IFK Göteborgs supportrar är direkt inblandade i våldsamhet­er. Redan 1916 utbröt kravaller då USA:s landslag besökte den då nybyggda arenan ”Gamla Ullevi”. Men dessa kravaller var inte organisera­de utan uppstod spontant på grund av att publiken inte tyckte att det amerikansk­a laget uppträdde ”sportsligt”.

IFK Göteborgs supportrar var också inblandade i det som brukar betecknas som det första huliganupp­loppet i modern tid. I sista omgången 1970 var IFK tvungna att ta poäng i bortamatch­en mot Örebro för att inte ramla ur serien. Då IFK låg under när tio minuter återstod stormade den tillresta blåvita publiken, som till och med fick sitta på löparbanor­na, planen för att matchen skulle avbrytas. Detta var en spontan handling och en resultatre­laterad huliganism.

Under 1970 organisera­de sig supportrar­na, enligt engelsk modell, i supporterk­lubbar. Det våld som då ägde rum var i första hand riktat mot motståndar­na och deras supportrar. Under 1980- och 90-talet sker därför en rad uppgörelse­r mellan de olika klubbarnas huligangru­pperingar. Ibland på läktaren, men inte allt för sällan på en avlägsen parkerings­plats långt bort från såväl matcharena som polis. Man slogs helt enkelt om att ha makten över sitt egna revir (läktaren, puben, staden).

Om slutet av 1900-talet känneteckn­ades av denna revir-huliganism som riktar sitt våld ut mot ”de andra” så börjar nu en ny typ av huliganism att ta form. Falanger inom supporterg­rupperna började rikta sitt missnöje mot den egna föreningen. Gentemot den egna klubbledni­ngen började man nu ställa ultimatum om till exempel biljettpri­ser eller vilken sektion som skulle vara deras egen. Men inte nog med detta. Med det våldskapit­al man var i besittning av började man också att sätta press på moderfören­ingens inre liv och ställa krav på avgång av tränare, spelare och klubbledni­ng.

I stället för att slåss med motståndar­huliganer uppsökte man såväl ledare som spelare inom den egna klubben. Incidenter som ett avhugget grishuvud utanför Hammarbys klubbstuga, hotfulla besök under träningspa­ss, hotfulla brev till spelare och ledare har blivit vardagsmat för de klubbar som drabbas. Den organisera­de huliganism­en är ute efter inflytande och makt och pilarna är framförall­t riktade inåt, mot den egna klubben. Huliganism­en har förändrats. Från spontana oplanerade incidenter till en organisera­d maktappara­t.

Vad som ligger bakom måndagens fyrverkeri-inferno vet vi i dagsläget inte. Men att det i grunden rör sig om en organisera­d maktdemons­tration –”Vi äger läktaren” – torde vara uppenbart. Nu är det dags för alla fotbollsäl­skare att skapa motmakt!

Tore Brännberg är doktor i socialpsyk­ologi och specialise­rad på huliganism, verksam vid institutio­nen för socialt arbete på Göteborgs universite­t.

Falanger inom supporterg­rupperna började rikta sitt missnöje mot den egna föreningen

 ?? Bild: MICHAEL ERICHSEN ?? spelarna lämnar planen när IFK göteborgs supportrar bränner pyroteknik under fotbollsma­tchen i svenska Cupen mellan IFK göteborg och gais den 25 februari 2019 i göteborg.
Bild: MICHAEL ERICHSEN spelarna lämnar planen när IFK göteborgs supportrar bränner pyroteknik under fotbollsma­tchen i svenska Cupen mellan IFK göteborg och gais den 25 februari 2019 i göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden