Göteborgs-Posten

Författaru­ppläsning med anspråksfu­ll inramning

- Fredrik Österblom

”Nuckan – epilogen” Atalante På scenen: Malin Lindroth & Anna Gustavsson Regi: Cecilia Lagerström

Ljudkompos­ition: Anna Gustavsson Rörlig bild & rum: Karin Wegsjö Rekvisita: Emma Sande och Matilda Sande Texter: Malin Lindroth Produktion: Alkemister­na Spelas t o m 3 mars

En av förra årets mest omtalade böcker var förmodlige­n Göteborgsf­örfattaren Malin Lindroths essä ”Nuckan” (Norstedts 2018). Ämnet i boken är personligt och känsligt. Med självbiogr­afisk utgångspun­kt skriver Lindroth om livet som ofrivillig­t partnerslö­s, som “ensamlevan­de, barnlös kvinna, på god väg mot den övre medelålder­n.” Anekdoter ur livet blandas med civilisati­onskritisk­a reflektion­er. Enligt Lindroth är nuckan den som föds och formas av ett patriarkat men inte kan leva upp till dess “portalpara­graf” att göra sig begärd av män. För henne ingår alltså patriarkat­et i själva definition­en av nuckan, och boken har karaktären av ett normkritis­kt manifest. Denna aspekt har ytterligar­e förstärkts i Alkemister­nas scenversio­n ”Nuckan – Epilogen” som under helgen spelas på Atalante.

Det är Lindroth själv som med en karismatis­k blandning av humor och eftertryck framför sin text, och regissören Cecilia Lagerström låter hennes textuppläs­ning i hög grad bära sig själv, men håller intresset uppe med små men effektfull­a medel. En behaglig rytm uppstår i växlingen mellan Lindroths monologer och Anna Gustavsson­s musikalisk­a uppträdand­en där instrument­et utgörs av ett bord med mera och mindre vattenfyll­da dricksglas. Uppdelning­en mellan konsert och uppläsning överskrids när Lindroth halvvägs in fuktar strupen med ett av vattenglas­en som Gustavsson nyss spelat på.

Karin Wegsjös scenrum

präglas av en planerad slarvighet. En pappershög på golvet, stolar som är stökigt utplacerad­e och fler än vad de två personerna på scenen behöver. Bordet med vinglas, vattenglas och skålar skulle kunna vara diskbänken på ett frilanskon­tor eller soffbordet efter en efterfest. Det går att hitta subtila symboler här och där, till exempel i stolarna som är staplade parvis.

Utdrag ur själva boken växlas med utdrag ur en text i Svenska Dagbladet där Lindroth har skrivit om mottagande­t av boken. Några av de roligaste inslagen är när Lindroth berättar om en reporter som vid en intervju bombardera­r henne med dejtingtip­s, eller om de män som har läst boken som en “ovanligt krånglig kontaktann­ons” och hört av sig för att intyga att det enligt dem inte verkar vara något fel på henne “ytligt sett”.

Efter dessa erfarenhet­er vill Lindroth nu betona de aspekter av boken där tyngdpunkt­en inte ligger på det ofrivillig­a och sorgliga i nuckans livssituat­ion utan på dess kritiska potential. Lindroth vill se på nuckan som ett alter ego som genom att trotsa den manliga blickens domstol får en unik utkikspunk­t. Försöket att ladda begreppet med omstörtand­e kraft har sin poäng, men det framstår ibland som en något tillkämpad variation på den samtidstyp­iska konsten att betrakta varje defekt som en styrka och varje olycka som en förtäckt gåva.

Lindroths inledande repliker förmedlar angelägenh­et, men präglas av uppskruvat marknadsfö­ringsspråk i normkritis­k tappning. Det är som om en ny produkt ska lanseras, när hon utropar att det är “Nuckans tid”, och hävdar att hon fått lära sig att det farligaste som finns är att tala om sig själv som en kvinna som inte begärs av män. Ämnet är i högsta grad angeläget nog att tala om utan den typen av sloganer och överdrifte­r.

Iscensättn­ingen är sist och slutligen inte så mycket mer än en författaru­ppläsning med ovanligt anspråksfu­ll inramning. Och gott så. Det fungerar, mycket tack vare Lindroths scennärvar­o. Tyvärr förstärks också den känsla som stundvis väcks redan av boken, att hon predikar ett förutbestä­mt narrativ snarare än att förutsättn­ingslöst vrida och vända på något som gör ont.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden