Göteborgs-Posten

Djuplodand­e sex- och samlevnads­novell

- Sinziana Ravini

Kristen Roupenian Kattmännis­ka Översättni­ng: Amanda Svensson Albert Bonniers

Hur stor är skillnaden mellan offer och bödel när allt kommer omkring? Inte så stor om man läser Kristen Roupenians omdebatter­ade novellsaml­ing ”Kattmännis­ka”, som precis kommit ut på svenska, som handlar om flyktiga möten mellan psykiskt instabila människor.

Här har vi en kvinna som söker upp män för att be dem att slå ner henne innan de har sex med henne, ett gäng måttlösa tjejer som anlitar en gammal tonårsidol för att bada i poolen med dem under deras möhippa, en medeltida prinsessa som bokstavlig­en blir kär i sin egen spegelbild och utvecklar en psykos som får nästan hela hennes rike att gå under och ett par som använder sina inneboende som mer eller mindre ofrivillig­a sexpartner­s.

Novellerna­s protagonis­ter härjar omkring som herrelösa hönor som super, knarkar och springer nakna i natten, träffas på Tinder och dokumenter­ar mötena via Instagram. De flesta lever på kredit, över sina tillgångar, eller inte alls. Visa är döda sen länge sen, utan att veta om det. Ibland flyter alla kroppar ihop till en enda organism: ”Deras hoptrassla­de kroppar blir till en enda kropp. Deras många hjärnor blir en enda förvirrad och panikslage­n hjärna”. Begär och maktrelati­oner, fester och solbrända kroppar blandas med larver, spyor, flugägg, sår och kadaverrom­antik. Hade jag gjort en cocktail till boken, hade jag kallat den Sex with Kafka on the beach.

När det kommer

till hämndaktio­nerna, som att byta ut tuben med glidmedel i flickvänne­ns nattygsbor­dslåda mot superlim, ligger de för det mesta på en harmlös Roald Dahls ”Mathilde”-nivå: Vissa historier har ett stänk av magisk realism över sig, som till exempel den om mannen som drabbas av en förbannels­e som gör att han gal som en tupp varje gång han kissar, eller häxan som förtrollar ett otroget par så att de fastnar i varandra för evigt. Här finns också en rad konceptuel­la psykotiker, som mannen som inte kan få upp den om han inte föreställe­r sig att hans kuk är en kniv medan han har samlag, eller naivt onda män, som helt enkelt aldrig vågar berätta för sina flickvänne­r att deras känslor är över och tror sig vara ”snälla” för att de tiger om det.

Den allra starkaste berättelse­n är novellen ”Kattmännis­ka” – en katastrofa­l historia om vad som händer när människor inte lyckas kommunicer­a med varandra och heller inte försöker göra det. När den publicerad­es i New Yorker december 2017, fick den en viral spridning världen över. Den handlar om Margot, en ung kvinna som blir förtjust i en äldre kille, vid namn Robert; som hon väljer att åka hem till. Ett missförstå­nd leder till ett annat och Margot väljer att ha sex med honom för att ge en så bra bild av sig själv som möjligt, eller är det av medlidande? Av rädsla? Av lusten att råka illa ut? På vägen till honom, hade Margot fantiserat att han var en styckmörda­re.

Margot är både naiv och överparano­id, både djupt egocentris­k och självuppgi­vande, medan Robert är både självgod, osäker, upphetsad och totalt ointresser­ad av Margots inre liv. Eller är verklighet­en en annan? Deras möte genomgår flera relationsf­örvandling­ar och vissa replikskif­ten är så realistisk­a, att jag undrar om författare­n bandat mötet med sitt studieobje­kt. När jag har läst färdigt novellen vet jag varken ut eller in. Vem är offret? Vem är bödeln? Omöjligt att säga. Men en sak är säkert – alla lärare borde se erbjuda sina studenter att läsa och diskutera ”Kattmännis­ka”, för det är en av de mest nyanserade, komplexa och psykologis­kt djuplodand­e sex- och samlevnads­noveller som skrivits sedan #Metoo-rörelsen drog igång.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden