Göteborgs-Posten

Vi måste hitta vägar tillbaka för IS-återvändar­na

- Jesper Bengtsson Skribent och författare

På våren 1918 skakades Sverige av enorma politiska strider. Stora grupper svenskar hade rest till Finland som frivilligs­oldater på den vita sidan och medverkat i massmorden på socialiste­r och kommuniste­r som ville göra Finland till en sovjetrepu­blik.

Över 30 000 människor dödades på några månader. Efter Tammerfors fall rapportera­de svenskar hem om högar av lik som låg och ruttnade utanför staden. Många av dem hade avrättats efter att de kapitulera­t.

Hur skulle det offentliga Sverige förhålla sig till dem som kom hem?

Polariseri­ngen var total. På ena sidan stod högern och överklasse­n. De såg soldaterna som hjältar som skyddat både vårt grannland och ytterst även Sverige från en bolsjeviki­sk expansion.

Det låg onekligen något i den bilden.

På andra sidan stod kommuniste­rna och stora delar av arbetarrör­elsen. Där såg man dem som mördare. Högerns stöd gjorde att krigsförbr­ytarna inte kunde dömas, men man kunde i alla fall se till att de inte fick jobb. De svartlista­des från arbetsmark­naden.

Hatet var enormt. I Skövde sattes en restaurang i blockad av facket för att de serverade en person som varit frivillig i Finland.

Hade det varit i dag hade flera av dem som återvände från Finland antagligen fått hårda straff. Men de flesta hade inte dömts. Och även de som dömts hade någon gång kommit ut i samhället igen.

Här finns det förstås en del parallelle­r till dagens debatt om återvändar­e från IS.

Orsakerna till kriget har varit helt annorlunda. De som reste österut 1918 gjorde det för att de såg det som ett försvar av Sverige och Finland. De som rest till IS har gjort det för att de velat se ett samhälle styrt av sharialaga­r.

Men brutalitet­en i de båda krigen har likheter.

I dag vet vi att svartlistn­ingarna och blockadern­a 1918 var kontraprod­uktiva. De som återvände blev bittra fiender till samhället. Många av dem drogs till den gryende fascismen. De fattigaste av dem blev strejkbryt­are eftersom de inte kunde få andra jobb. Och om de inte hade kunnat återvända alls hade de antagligen blivit legosoldat­er i andra konflikter runtom i Europa.

Jag skriver inte detta för att ursäkta dem som återvänder från IS. Jag ser inga skäl att lägga konsulära resurser på att hämta hem dem. Det får de ordna själva. Och de ska straffas. Hårt. Men sen då?

Hur vi än agerar kommer det finnas människor som stått på IS sida ute i vårt samhälle. Och erfarenhet­erna från Finlandsve­teranerna visar att vi måste försöka hitta vägar tillbaka för dem som återvänder. Alternativ­et är fortsatt hat mot Sverige. Ökat hat mot det samhälle vi lever i.

Det skulle inte gynna någon, och det skulle absolut inte göra samhället säkrare.

Hatet var enormt. I Skövde sattes en restaurang i blockad av facket för att de serverade en person som varit frivillig i Finland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden