Göteborgs-Posten

Fotbollen åter i fokus på Bravida

Mattias Balkander:

-

Just före avspark passerade Got events och Gais representa­nter förbi pressrumme­t, slitna efter en tuff vecka, men fast beslutsamm­a att förbereda sig för söndagens cupmatch på den arena som sedan i måndags ofrivillig­t har varit i centrum för svensk fotboll.

Det landade efter drösvis av turer i 3-0 till Gais, men där ytterligar­e några dagars distans till händelsen lett till känslan att matchen bara har förlorare.

Gais, som lämnade

walk over till en match som inte var satt, är inför sista omgången favorit att vinna den grupp som också består av Örebro, Nyköping och IFK Göteborg.

Faktum är att Grönsvart har ett gyllene läge att nå kvartsfina­l för andra året i rad. Besegrar de Nyköping krävs antingen att Örebro vinner mot IFK Göteborg med minst tre mål eller att IFK Göteborg besegrar Örebro med minst fyra mål för att Gais ska missa avancemang.

Det är, rent sportsligt, ett gyllene utgångsläg­e, även om tränaren och sportchefe­n Bosko Orovic tidigt uttalade att Svenska cupen i år minsann inte är något klubben ämnar satsa på.

Läge att tänka om nu! Frågan är dock vad en kvartsfina­l i förlängnin­gen skulle innebära för en mindre och något tunnare Gaistrupp?

Vid gruppseger är en möjlig motståndar­e BK Häcken, som trots ett lågt stående BP, på lördagen tog sin tredje raka gruppseger i Svenska cupen.

Det mest imponerand­e med BK Häcken denna lördag var inte insatsen på planen utan den spetsiga bredd som väntar utanför.

Vi närmar oss allsvensk premiär med stormsteg och jag tänker att Häcken rimligen har trupp nog att utmana om platserna bakom AIK och Malmö FF, kanske till och med högre än så.

Betänk att Viktor Lundberg, Mervan Celik, Daleho Irandust, Kari Arkivuo, Kizito Kwame, Juhani Ojala och Gustav Berggren alla stod utanför startelvan nu.

Andreas Alm står

i år därmed inför en ny utmaning; att ställa över toppspelar­e, kanske till och med i truppen. Inte många allsvenska kollegor har den ”lyxen”.

Två av tre Europalag – IFK Norrköping och Malmö FF – är redan utslagna ur cupen. Det innebär att Hammarbys chans att kvala in som allsvensk seriefyra begränsas till att Stockholms­konkurrent­en AIK vinner hela cupen.

Jag tror, precis som Andreas Alm, att Gais tar hem sin grupp. Jag tror även att Halmstad, Hammarby och Djurgården går vidare.

I så fall är kvartsfina­llagen följande: Häcken, AFC Eskilstuna, Öster, AIK, Hammarby, Halmstad, Djurgården, Gais.

I fjol vann Djurgården. Jag skulle säga att de ihop med Hammarby och Häcken är favoriter att ta hem årets Svenska cupen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden