Göteborgs-Posten

”Det är bråttom att rädda världen”

Det går att rädda världen, men det krävs samarbete och det är bråttom. Ulrika Modéer, assisteran­de generalsek­reterare i FN ser ett hopp i växande folkligt engagemang och spirande intresse för hållbar utveckling hos bland annat näringsliv­et.

-

Nyheter: Ulrika Modéer från Mölnlycke är assisteran­de generalsek­reterare i FN och därmed den svensk som har den högsta posten i världsorga­nisationen. Hon ser ett hopp i växande folkligt engagemang och spirande intresse för hållbar utveckling.

Det går att rädda världen, men det krävs samverkan och det är bråttom, säger hon vid ett besök i Göteborg. Just nu går arbetet trögt med de så kallade Agenda 2030-målen.

– Det är bekymmersa­mt, klimatarbe­tet är bara ett exempel där vi inte går framåt. Samtidigt vet vi att om man skulle samla världens kapital och få alla reformer på plats så skulle det gå att nå målen.

Ulrika Modéer är den svensk som för närvarande befinner sig högst upp i FN:s organisati­on. Sedan i augusti förra året är hon chef för externa relationer och påverkansa­rbete hos FN:s utveckling­sprogram, UNDP med fokus på att nå de globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030. Hon bor i New York men rötterna har hon strax utanför Göteborg, i Mölnlycke, och även om hon inte bott här på många år ser hon sig som göteborgar­e.

– Den identitete­n sitter kvar, Jan Eliasson som jag träffade i Stockholm häromdagen säger alltid ”vi göteborgar­e”, men jag brukar reta honom för han är inte här så ofta, säger hon och ler.

Ulrika Modéer är förmodlige­n oftare i Västsverig­e än den förre vice generalsek­reteraren i FN. Han har sommarhus på Gotland, hon har sitt på Åstol och dessutom bor föräldrarn­a kvar i Mölnlycke.

Vi möts i lobbyn till ett hotell i centrala Göteborg. Det är tidig morgon, utanför gnisslar spårvagnar­na.

Framför henne ligger en dag med föreläsnin­gar och möten, hon ska tala på universite­tet, träffa forskare på Chalmers och möta elever från Hu le bäcks gymnasiet i sin gamla hemkommun Härryda.

– Nu när jag har tillfälle att vara i Sverige några dagar vill jag vara ute och möta olika svenska aktörer och se vad det finns för potential.

I Agenda 2030 har samtliga medlemslän­der i FN förbundit sig att arbeta för att uppnå en hållbar värld till år 2030. Avtalet underteckn­ades 2015, samma år som Parisavtal­et.

– Det var ett år av beslutsamh­et för världssamf­undet, efter det har utveckling­en på många områden blivit mer oroande. Men jag ser ett stort hopp i att akademi, näringsliv och civilsamhä­lle visar ett allt större intresse för målen för hållbar utveckling. Vi kan inte genomföra de globala målen med traditione­llt bistånd. Är det möjligt att uppfylla målen till 2030?

– En ny rapport som presentera­s i juli kommer att visa att vi backar i flera av målen, det är bekymmersa­mt, klimatarbe­tet är bara ett exempel där vi inte går framåt. Samtidigt vet vi att om man skulle samla världens kapital och få alla reformer på plats så skulle det gå att nå målen. Så svaret är ja, det går om alla aktörer kommer samman. Jag tror att Agendan visar vägen, den är både ett slags riskkarta men också en målbild.

Ulrika Modéer menar att FN blivit tydligare med hur kritiskt läget är.

– Vi har inte så mycket tid på oss. Den här omställnin­gen behöver göras de närmaste tio åren annars blir kostnadern­a för att hantera konsekvens­erna enormt stora.

UNDP finns i över 170 länder, organisati­onen stöder regeringar med reformarbe­te, men jobbar även praktiskt inom till exempel förnybar energi, god samhällsfö­rvaltning, rättsstate­ns funktioner och antikorrup­tion för att möjliggöra investerin­gar.

– Vi hjälper länder att förebygga kriser och konflikter, att stärka demokratis­ka institutio­ner och bygga partnerska­p för en hållbar utveckling.

UNDP är det största FN-organet men är inte lika synligt som exempelvis Unicef eller UNHCR som har in samlingsve­rksamhet.

– Det är synd för man behöver förstå att det här är olika pusselbita­r, det förebyggan­de, långsiktig­a arbetet är grunden till att inte länder ska bli biståndsbe­roende.

Ulrika Modéens intresse för internatio­nella frågor började redan på mellanstad­iet. Hennes skola i Mölnlycke samlade in pengar till sjukhus i Amazonas i Peru.

– Varje år sedan årskurs ett var jag

Jan Eliasson, som jag träffade häromdagen, säger alltid ’vi göteborgar­e’, men jag brukar reta honom för han är inte här så ofta ulrika modéer

med och krattade löv och bakat bullar i Operation dagsverke på FN-dagen.

När hon gick i femman hade några av lärarna besökt de här biståndspr­ojekten och kom tillbaka till skolan med diabilder och berättelse­r om ursprungsf­olkens kamp för sina rättighete­r.

– Jag minns att jag satt där i klassrumme­t och tyckte det var så spännande. Jag blev otroligt upprörd över orättvisan som de här folken utsattes för, de som inte alls tärde på jordens resurser utan bara försökte leva i samklang med naturen.

Det blev början på hennes engagemang i A m a zon as föreningen i Härryda, så småningom blev hon elevrepres­entant i styrelsen. När hon flyttade in till Göteborg för att gå på gymnasiet bildade hon en ungdomsför­ening som ordnade studiecirk­lar, satte upp teaterföre­ställninga­r och pratade i skolorna.

I trean på gymnasiet fick hon stipendium för att åka till Peru och bo hos Shipibo-folket.

– Efter det var jag fast. Jag har fortfarand­e kontakt med dem, numera på Facebook.

Sedan dess har Ulrika Modéer jobbat med mänskliga rättighete­r, miljö- och klimatfråg­or i olika organisati­oner, bland annat Diakonia och Miljöparti­et. När hon blev uppmuntrad att söka jobbet på FN var hon statssekre­terare för dåvarande biståndsmi­nistern Isabella Lövin (MP).

– Jag såg betydelsen av att arbeta för FN i en tid när internatio­nellt samarbete är viktigare än någonsin. I ett klimat där många av FN:s medlemslän­der ser ökande nationalis­m och populism är det väldigt hoppfullt att se att det finns engagerade människor från alla världens länder som vill att vi ska få en hållbar utveckling.

Att det finns företrädar­e för länder som inte vill se multilater­alt samarbete och som säger det öppet i generalför­samlingen menar hon svetsar samman FN-medarbetar­na.

– Jag tror det får många att känna ett jävlar anamma. Vi måste försvara och upprätthål­la den här organisati­onen, det är ett enormt värde i överenskom­melser som mejslats fram under årtionden.

FN har kritiserat­s för att vara tungrott och ineffektiv­t och mycket av det dagliga arbetet i FN-skrapan just nu handlar om att effektivis­era organisati­onen.

– Vad gäller utveckling­ssidan har man kommit en god bit på väg. Från 1 januari finns en oberoende samordnand­e funktion, lite av en lagledare, som ska göra att fonder och program samarbetar bättre och inte konkurrera­r så mycket.

Hur påverkas ländernas vilja att ge pengar av nationell retorik och ifrågasätt­ande av internatio­nellt samarbete?

– FN:s arbete är underfinan­sierat. De humanitära appellerna är bara finansiera­de till hälften och det förebyggan­de och långsiktig­a arbete som UNDP bedriver behöver mer långsiktig finansieri­ng och mindre projektfin­ansiering. Men samtidigt som nationalis­men ökar ser också länder och aktörer betydelsen av FN och ökar sitt engagemang. Det är ett positivt tecken.

 ?? Bild: Robin Aron ?? ulrika modéer började som assisteran­de generalsek­reterare i Fn i augusti förra året. Förra veckan var hon på blixtvisit i göteborg.
Bild: Robin Aron ulrika modéer började som assisteran­de generalsek­reterare i Fn i augusti förra året. Förra veckan var hon på blixtvisit i göteborg.
 ?? Arkivbild: Sumaya Agha/UNDP ?? i jobbet som assisteran­de generalsek­reterare träffar man många världsleda­re och kunglighet­er. Här besöker norges kronprins Haakon undP:s kontor i new York.
Arkivbild: Sumaya Agha/UNDP i jobbet som assisteran­de generalsek­reterare träffar man många världsleda­re och kunglighet­er. Här besöker norges kronprins Haakon undP:s kontor i new York.
 ?? Arkivbild: Sumaya Agha/UNDP ?? ulrika modéer är den för närvarande högst placerade svensken i Fn-systemet.
Arkivbild: Sumaya Agha/UNDP ulrika modéer är den för närvarande högst placerade svensken i Fn-systemet.
 ??  ??
 ?? Ulla Sundström ??
Ulla Sundström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden