Göteborgs-Posten

God förtjänst på bostadsrät­t

- Peggy Jacobson peggy.jacobson@gp.se TT

Ekonomi: 5 490 kronor per månad – så mycket tjänade en bostadsrät­tsägare i Göteborg på att bo i sin lägenhet under perioden 2008–2018. Det är värdeöknin­gen för en tvåa, minus skatt och boendekost­nad.

Planera inte din ekonomi efter att bostadspri­serna ska stiga på det här sättet arturo arques

I Göteborg tjänar de som äger sin bostad näst mest i landet, bara i Stockholm tjänar man mer, enligt siffror som Swedbank och sparbanker­nas sammanstäl­lt.

Av de som köpte en bostad 2008 och sålde den tio år senare har många kunnat sälja bostaden med en vinst som är högre än den totala boendekost­naden, avgift och ränta, som man har haft under perioden.

Bostadsrät­tsägare har mellan 2008–2018 haft en värdestegr­ing på nästan 120 procent. Under perioden tjänade en person som ägde en bostad på 60 kvadratmet­er i genomsnitt 2 200 kronor per månad, räknat på riksnivå.

– Det här är ett teoretiskt resonemang, men syftet är att illustrera prisutveck­lingen. Då kan man konstatera att när det gäller boendet har man på de allra flesta orter ”fått betalt” för att konsumera, säger Arturo Arques, privatekon­om på Swedbank.

Prisutveck­lingen för bostäder ser olika ut i olika delar av landet. Bostadsrät­tsägare i Stockholm och Göteborg har haft bäst värdeutvec­kling med ett överskott på i genomsnitt 6 600 kronor respektive 5 500 kronor per månad efter skatt och boendekost­nad.

Men det finns också orter där prisutveck­lingen varit negativ. Sämst utveckling har det varit i Lidköping, Sundsvall och Landskrona där underskott­et per månad har varit mellan 500–1 300 kronor.

– Men å andra sidan, att betala 1 300 kronor i månaden för sitt boende är inte så dyrt, säger Arturo Arques.

Dock vill han poängtera, som ofta nämns i investerin­gssammanha­ng, att den historiska avkastning­en inte är någon garanti för framtida avkastning.

– Planera inte din ekonomi efter att bostadspri­serna ska stiga på det här sättet. Det finns ingen garanti att prisutveck­lingen kommer att vara lika god i framtiden, säger Arturo Arques.

Claudia Wörmann, SBAB:s boendeekon­om, menar att det inte är helt oproblemat­iskt att tala om den här sortens vinster på sin bostad.

– Om man bor i en tillväxtre­gion är också nästa boende dyrare, säger Claudia Wörmann.

Hon spår framtidens prisutveck­lingen som måttlig och mer dämpad, och motsätter sig delvis synen på en bostad som investerin­g.

– Om vi bara ser bostaden som en kassako, då är vi lite fel ute. Vad sätter vi för pris på trivsel?

 ?? Bild: Håkan Bewert ?? Bra boende eller kassako? det beror helt på var i landet du bor.
Bild: Håkan Bewert Bra boende eller kassako? det beror helt på var i landet du bor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden