Göteborgs-Posten

Nya uppgifter för Ulf Kamne

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Nyheter: Ulf Kamne lämnade uppdraget som kommunalrå­d för Miljöparti­et efter valet. Nu blir han konsult i en firma som hjälper företag att satsa på hållbar stadsutvec­kling.

Ulf Kamne lämnade uppdraget som kommunalrå­d för Miljöparti­et efter valet. Nu börjar han ett nytt jobb och ska bland annat hjälpa företag att hitta rätt i det han helst hade velat ändra på som politiker.

Ulf Kamne sitter nedsjunken i en fåtölj i ett hörn på Convendum på Avenyn. Här kan den som inte vill ha ett eget kontor hyra in sig och sitta och jobba och just nu passar det Miljöparti­ets tidigare kommunalrå­d perfekt.

Han håller på att starta ett Göteborgsk­ontor åt A beautiful soup, en konsultfir­ma som jobbar med hållbar stadsutvec­kling.

Vad är det du ska göra?

– Det händer jättemycke­t i Göteborg och det finns ett tydligt utrymme för företag att investera. Men kan snubbla på allt möjligt i byråkratin, och det är väl där jag kommer in.

Han säger att ambitionen är att förklara för uppdragsgi­vare att hållbarhet inte är någonting man lägger in i efterhand, utan någonting måste hålla på med hela tiden – ”att bygga ett hus och sedan lägga solceller på taket räcker inte”. Vad tar du med dig från din tid som politiker?

– Jag har en förståelse för de processer som varje projekt passerar igenom. Det är ett antal beslut i olika nämnder, som alla är förutsättn­ingar för projektet utan att vara samordnade. Vi har en organisati­on där det är många aktörer som har varsin pinne. Alla kan sticka in den i hjulet, men ingen kan dra ut någon annans pinne.

Om det är någonting Ulf Kamne hade velat lyckas bättre med som politiker så är det just det här: att få bort stup rörs organisati­onen och göra beslutsstr­ukturen i stadsutvec­klings frågor mer samlad. Han drev på för en annan nämndorgan­isation, men kom inte hela vägen.

Ulf Kamne var politiskt förtroende­val i ganska exakt tio år. Han kom in i det som då hette SDN Linnéstade­n 2009, tog plats i kommunfull­mäktige 2010 och i kommunstyr­elsen 2014.

Med några månaders distans säger han att man som enskild politiker inte alls har så mycket inflytande som många runtomkrin­g tycks tro.

– Som politiker är man bara en del i en beslutsstr­uktur och som det ser ut nu, utan en tydlig majoritet, är det svårt att driva igenom saker. Och även om man sitter i majoritet är det kompromiss­er inom den.

Var det frustreran­de?

– När jag var ordförande i fastighets­nämnden, och inte satt i kommunstyr­elsen, då tänkte jag att det är i kommunstyr­elsen allting bestäms. Sedan när jag kom dit insåg jag att det inte var där heller. Det är lite som när man skalar på en lök och aldrig kommer till kärnan – och inser alla blad tillsamman­s är kärnan.

 ?? Bild: Stefan Berg ?? Tidigare kommunalrå­det ulf Kamne har numera sin bas på Convendum, där han hyrt in sig för att bygga upp ett göteborgsk­ontor åt en konsultfir­ma.
Bild: Stefan Berg Tidigare kommunalrå­det ulf Kamne har numera sin bas på Convendum, där han hyrt in sig för att bygga upp ett göteborgsk­ontor åt en konsultfir­ma.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden