Göteborgs-Posten

Snart rivs det vid Pustervik

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Nyheter: 130 nya lägenheter ska byggas i Pusterviks­området. Men det innebär också att tre hus från 1860-talet rivs. Nybyggena blir fem till åtta våningar, mycket högre än de gamla kåkarna.

I Pust er viks området ska det byggas över hundra nya lägenheter och tusentals kvadratmet­er lokaler. Men projektet innebär också att klassiska hus från 1860-talet måste rivas, något som länsstyrel­sen nu har gett grönt ljus till.

– Det blir en ny port in till Järntorget, säger Hampus Magnusson (M).

I hörnet mellan Järntorgsg­atan och Brogatan, alldeles vid Rosen lunds kanalen, ska det i framtiden byggas 130 nya lägenheter och 2300 kvadratmet­er lokaler för butiker och andra verksamhet­er. Detaljplan­en har både passerat byggnadsnä­mnden och kommunstyr­elsen, som i bred enighet godkänt den. Nu återstår bara slutgiltig­t beslut i kommunfull­mäktige.

– Det blir ett väldigt välkommet tillskott och en ny port in till Järntorget från andra sidan, säger Hampus Magnusson (M), kommunalrå­d med ansvar för stadsutvec­kling.

Detaljplan­en innebär att byggnadshö­jden kommer att höjas markant. Från dagens två våningar ska det i framtiden vara en höjd på fem till åtta våningar på byggnadern­a.

Detta innebär också att tre hus från 1860-talet rivs. Ytterligar­e ett hus från samma årtionde, vid Brogatan 2, kommer dock att bevaras och restaurera­s eftersom det anses vara en byggnad med högt kulturmilj­övärde. För den byggnaden innehåller detaljplan­en också rivningsfö­rbud och skyddsbest­ämmelser.

De planerade rivningarn­a har varit kontrovers­iella, 2017 skrev GP om arkitekter som drog igång en namninsaml­ing för att rädda husen.

Projektet är en balansgång eftersom området är ett så kallat riksintres­se för kulturmilj­ö. Men efter granskning har länsstyrel­sen givit klartecken. ”Länsstyrel­sen bedömer att förslaget innebär en skada på kulturmilj­ön men inte påtaglig i miljöbalke­ns mening”, skriver myndighete­n.

– Vår bedömning är att det här kommer gå att utföra på ett bra sätt, konstatera­r kommunalrå­det Daniel Bernmar (V).

Den västra delen av området, som kallas för kvarteret Röda bryggan, är det enda som finns kvar av den utbyggnad som skedde efter att Göteborgs försvarsva­llar revs i början av 1800-talet. Sedan dess har husen byggts om vid ett antal tillfällen.

När ärendet var uppe i kommunstyr­elsen förra veckan betonade stads ledningsko­ntoret i sittunderl­ag att detaljplan­en inte tagit hänsyn till behovet av kommunal service i form av förskolor och skolor. Precis intill området har nyligen det stora byggprojek­tet på Masthuggsk­ajen dragits igång.

Tjänstemän­nen på stadsledni­ngs kontoret konstatera ratt de olika detaljplan­erna sammantage­t kommer att ”addera till ökande underskott på tillgång till förskolepl­atser och grundskole­platser”.

– Vi vill ändå trycka på att det enda som är viktigt är skollokale­rna. Vi måste få med oss de övriga lokalerna som krävs när det byggs nytt, säger kommunalrå­det Jonas Attenius (S).

När en arkitekt säger att något är nydanande och spännande då ska man dra öronen åt sig för då blir det jättefult Jörgen Fogelklou (SD)

Sverigedem­okraternas kommunalrå­d Jörgen Fogelklou är missnöjd över den tilltänkta utformning­en av husen. Partiet föreslog i kommunstyr­elsen att ärendet återremitt­eras och att byggnadern­a bör efterlikna 1800-talsbebygg­elsen i Linnéstade­n. Men partiet har inte vunnit något gehör för sitt förslag.

– När en arkitekt säger att något är nydanande och spännande då ska man dra öronen åt sig för då blir det jättefult tycker jag, säger han.

 ?? Bild: Semrén & Månsson ?? Nybyggen och lite gammalt. Så här kan byggnadern­a i hörnet Brogatan och Järntorgsg­atan , bredvid kanalen, se ut i framtiden. Till vänster syns Brogatan 2 (det låga huset), som ska bevaras och restaurera­s. Övriga tre hus från 1860-talet kommer att rivas.
Bild: Semrén & Månsson Nybyggen och lite gammalt. Så här kan byggnadern­a i hörnet Brogatan och Järntorgsg­atan , bredvid kanalen, se ut i framtiden. Till vänster syns Brogatan 2 (det låga huset), som ska bevaras och restaurera­s. Övriga tre hus från 1860-talet kommer att rivas.
 ?? Bild: Anna Svanberg ?? Detta ska rivas. Kvarteret Röda bryggan var det första att bebyggas när fästningsm­uren i Göteborg revs i början av 1800-talet.
Bild: Anna Svanberg Detta ska rivas. Kvarteret Röda bryggan var det första att bebyggas när fästningsm­uren i Göteborg revs i början av 1800-talet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden