Göteborgs-Posten

Brexit banar väg för Barnier

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Efter att britterna för tre år sedan röstat för att lämna den europeiska unionen hade “Brexitörer­na” i och utanför det konservati­va partiet stort självförtr­oende. Premiärmin­ister Theresa May konstatera­de i ett av sina första tal som premiärmin­ister att “no deal”, ett avtalslöst utträde, skulle vara bättre än ett dåligt utträdesav­tal. Tanken va rattmöjlig­het e nattensidi­gt lämna EU skulle ge ett förhandlin­gsövertag. De 27 kvarvarand­e EU-länderna skulle strida inbördes, medan Storbritan­nien skulle få till ett avtal som var mer fördelakti­gt än det dyra EU-medlemskap­et.

Det skulle snart visa sig vara lite mer komplicera­t än så. Dels började de förväntade ekonomiska konsekvens­erna av “no deal” att framträda allt tydligare. Dels insåg allt fler att Leave-kampanjens löften, exempelvis om bättre handelsavt­al både med EU och omvärlden, var naiva eller i vissa fall till och med lögnaktiga.

Men framför allt uppstod aldrig några interna EUbråk om hur Brexit skulle hanteras. Medlemslän­derna har under förhandlin­garna hållit en enad front och linje. De flesta tycks överens om att detta främst beror på chefsförha­ndlaren Michel Barnier, tidigare kommission­är och fransk utrikesmin­ister. Trots dåliga förutsättn­ingar skapade han bred enighet kring EU:s linje och strategisk­a intressen, utan att för den skull försöka straffa britterna för utträdet. Käbblet flyttade istället tillbaka till London.

Det är detta som gör att Barnier allt oftare och med goda skäl nämns som nästa ordförande för EU-kommission­en. Till skillnad från Manfred Weber, som är den konservati­va gruppen EPP:s kandidat, har han erfarenhet från arbetet i kommission­en. Det bör dessutom hållas mot Weber att han i en granskning av de så kallade “kontorspen­garna” visades ha hyrt kontorsrum av sig själv, i syfte att få högre lön.

Barnier nämns allt oftare som nästa ordförande för EUkommissi­onen

Jämfört med kommission­ens nuvarande ordförande, Jean-Claude Juncker, är Barnier också mer diplomatis­kt lagd. Det är en egenskap som inte ska underskatt­as. Junckers många kontrovers­er har sällan varit en tillgång för unionen.

Därtill skulle det innebära att kommission­en får en ordförande som gör det lättare för EU att hålla linjen kring Brexit, även om processen fortsätter att dra ut på tiden. Det kan visa sig värdefullt både för EU och för Storbritan­nien, som behöver all hjälp de kan få i att styra bort från ett avtalslöst utträde.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden