Göteborgs-Posten

Riskkapita­let måste bli mer jämställt

-

Enligt en studie skulle världens BNP öka med 26 procent under de kommande tio åren om kvinnor deltog på arbetsmark­naden på samma sätt som män

Den ekonomiska ojämställd­heten i Sverige skadar både tillväxten och sysselsätt­ningen. Svenska kvinnor tjänar mindre, får lägre pension, och löper större risk att hamna i arbetslösh­et än sina manliga landsmän. Utveckling­en går för långsamt, och insatserna mot diskrimine­ring är bevisligen inte tillräckli­ga, skriver bland andra Tove Ahlström, Global utmaning.

Jämställdh­et är inte bara en rättvisefr­åga. Forskning pekar på att ökad jämställdh­et påskyndar samhällets utveckling, tillväxt och välstånd. Enligt en studie skulle världens BNP öka med 26 procent under de kommande tio åren om kvinnor deltog på arbetsmark­naden på samma sätt som män. Därför måste mer omfattande åtgärder vidtas för att främja jämställdh­et på både arbets- och finansmark­naden.

Startup-scenen i Sverige är en av de branscher där det råder störst mansdomina­ns. 98 procent av investerin­gskapitale­t går till bolag grundade av män. Startup-branschen har benådats den genusgrans­kning som stora företag och politiska verksamhet­er genomgår. Även de större riskkapita­lbolagen är påfallande homogena och mansdomine­rade. Kvinnor utgör inte ens tio procent av riskkapita­lbolagens styrelser, och så lite som tre procent av deras partners.

Tre viktiga insatser

I mars 2020 ska världens regeringar på nytt förhandla fram globala riktlinjer för jämställdh­et inom den så kallade Pekingplat­tformen, ett tillägg till FN:s kvinnokonv­ention (1995). Som en förberedel­se till det pågår just nu världskonf­erensen Women Deliver i Kanada där internatio­nella representa­nter möts samt flertalet svenska aktörer är på plats. Vi uppmanar dem att lyfta tre prioritera­de områden som är avgörande för jämställdh­etsarbetet framöver:

1. Genusgrans­ka investerin­gsbolag och startup-scenen.

Kvinnor startar eget i större utsträckni­ng än män, men trots det får bolag startade av kvinnor endast två procent av riskkapita­let. De myndighete­r och företag som fördelar riskkapita­l behöver uppmärksam­ma den ojämna fördelning­en.

2. Skapa en kvinnovänl­ig investerin­gsbransch. Det finns strukturel­la problem som stänger ute kvinnor från investerin­gsbransche­n och krav på personalen som är ogynnsamt utformade för kvinnor. Det gäller även det statliga riskkapita­let.

3. Lär unga om aktier och ägandeform­er tidigt.

I dag ägs bara fyra procent av aktierna på börsen av kvinnor. Unga tjejers intresse och förståelse behöver öka för aktiemarkn­aden. Skolor bör även uppmuntras till att lära elever om sparande och investerin­gar i tidig ålder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden