Göteborgs-Posten

Första höghuset bakom Centralen står färdigt

- Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se

De kommande åren ska centrala Göteborg genomgå en enorm förändring. Mellan centralsta­tionen och Göta älv kommer ett helt gäng nya höghus växa fram. Nu är den första pusselbite­n på plats – det 14 våningar höga Regionens hus.

I början av veckan började personalen flytta in i Regionens hus – även kallad Glasklocka­n – ett 14 våningar högt hus som skimrar i grönt glas.

Totalt kommer omkring 1 500 anställda från 14 förvaltnin­gar och bolag hitta sina nya arbetsplat­ser inuti. Tidigare har de varit utspridda runt om i Göteborg. Förhoppnin­gen är att synergieff­ekter nu ska uppstå samt att det nya huset kommer innebära god marknadsfö­ring.

– Regionen har inte varit så synlig i Göteborg fast vi ju påverkar göteborgar­nas vardag i rätt så hög utsträckni­ng med sjukvård och kollektivt­rafik. Det här stärker vårt varumärke och gör oss till en mer attraktiv arbetsgiva­re, säger Gunilla Axelsson från Västfastig­heter som är fastighets­förvaltare för det nya huset.

Men allt är inte sprillans nytt. De nybyggda delarna sitter nämligen ihop med det gamla stationshu­set för Bergslagsb­anan, även kalllat Vita huset, vilket uppfördes i slutet av 1800-talet. Nu har det renoverats varsamt och kommer att fungera som en konferensd­el. Mattias Lind, en av två huvudarkit­ekter från White, är märkbart nöjd med lösningen.

– Nu är det en liten gräddbakel­se igen vilket det var från början. Nu syns den gamla glansen, säger han och berättar att huset kommer att fungera som hela fastighete­ns huvudentré.

– Att komma till en nybyggnad och få den här pampiga entrén – det var en för bra chans för att missa. Vi tycker att det gifter ihop sig på ett spännande sätt.

Arkitektur­en är inspirerad av hur man tidigare fraktade malm och skog från Bergslagen till Göteborg och vidare ut i världen, berättar Mattias Lind.

– Vi har lekt med det på olika sätt när vi har jobbat. Den gröna färgen på nybygget är besläktad med koppartake­n och de gröna snickerier­na här, men det är också en bild av idén att transporte­ra det gröna guldet. Det är grunden för det svenska välståndet som passerade förbi här, säger han.

Mer modernt är miljötänke­t. På taket till fyravåning­sdelen har solpaneler monterats vilket täcker ungefär hälften av fastighete­ns elförbrukn­ing, 60 procent av möblerna är återbrukad­e från de tidigare arbetsplat­serna och det är inte heller tänkt att någon av de anställda ska ta bilen till jobbet.

– Vi har inga bilplatser för någon. Däremot har vi en elbilspool och cykelparke­ring i källaren. Tanken är att man får ta sig hit med kollektivt­rafik, säger Gunilla Axelsson.

Högst upp i huset finns en representa­tionsvånin­g. Vid särskilda tillfällen ska den gå att boka för middagar och möten. Utsikten är vidunderli­g över hela Göteborg.

– Här har man skapat sig en arena där man kan ta emot internatio­nella gäster. Här har man mycket av det som känneteckn­ar Göteborg framför ögonen, säger Mattias Lind och blickar ut över hamninlopp­et och kranarna.

Det går även att se ut över Hisingen och city, men inom de närmsta 5–15 åren kommer mycket av den utsikten att försvinna bakom andra byggprojek­t:

? ij[h idai ;*+ d[Z eY^ l[hdäckas. Där ska sedan fem bostadskva­rter med mellan 300 och 400 lägenheter byggas.

? dehh f ] h Xo]][j Wl `jj[fhejektet Platinan – ett höghus på 18 våningar vid brofästet till den kommande Hisingsbro­n.

? i Z[h iaW Y[djhWb[dech Z[j gå igenom en enorm förändring med Västlänkss­tation, flera höghus med 2 000 nya bostäder och 16 000 arbetstill­fällen.

– Höghuset här sätter standarden och skalan för den nya stadsdelen­s topografi. Det blir något helt nytt – en slags vertikal, arkitekton­isk stadsmiljö. Det är så jag tycker staden ska utvecklas. Det ska vara spännande att komma från den ena till den andra stadsdelen, säger Mattias Lind.

 ?? Bilder: Per Wahlberg ?? I ena hörnet av huset kommer en restaurang att öppna efter sommaren. Att göra hörnet intill Bergslagsp­arken attraktivt har varit en viktig del processen. ”Här kommer människor från stationshå­llet och Västlänksu­ppgångarna. Det här hörnet har vi lagt otroligt mycket omsorg i”, säger Mattias Lind från White arkitekter.
Bilder: Per Wahlberg I ena hörnet av huset kommer en restaurang att öppna efter sommaren. Att göra hörnet intill Bergslagsp­arken attraktivt har varit en viktig del processen. ”Här kommer människor från stationshå­llet och Västlänksu­ppgångarna. Det här hörnet har vi lagt otroligt mycket omsorg i”, säger Mattias Lind från White arkitekter.
 ??  ?? ”Sannolikhe­ten att huset kommer att bli ett landmärke och beskrivare av Göteborg är rätt stor faktiskt, även om det kommer flera andra höga hus runt om”, säger Mattias Lind.
”Sannolikhe­ten att huset kommer att bli ett landmärke och beskrivare av Göteborg är rätt stor faktiskt, även om det kommer flera andra höga hus runt om”, säger Mattias Lind.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden