Göteborgs-Posten

HSB betalar halva insatsen för ungdomar

- Hedda Sahlin-Ekberg hedda.sahlin-ekberg@gp.se

Politikern­a stänger ute en hel generation från att komma in på bostadsmar­knaden. Det menar Pernilla Bonde, vd på HSB Riksförbun­d. Nu sjösätter HSB ett pilotproje­kt på Lindholmen, där de går in som delägare med unga bosparare.

– Det är nästan helt omöjligt för unga att ta sig in på bostadsmar­knaden idag. Vi vill markera mot politikern­a, de måste kliva fram, säger Pernilla Bonde.

Därför införs HSB Dela. Tanken är att HSB går in som delägare och att den unga som bosparar betalar hälften av priset på bostaden.

Projektet är för unga mellan 18 till 29 år. För att vara med måste man vara bosparare i HSB. Ju längre tid man har stått i kö till bostad, desto större är chansen att man får ta del av de 20-tal lägenheter som ingår i projektet. Och intresset är stort.

– Vi har fått ett hundratal intressean­mälningar på bara några dagar, men man kan fortfarand­e anmäla sig, säger Bonde.

Efter att man har köpt lägenheten med hjälp av HSB, finns det inga regler för hur länge man måste bo där innan man kan sälja. Men efter fem år har man chans att köpa ut HSB och efter tio år måste man köpa hela bostaden eller sälja den.

Upplägget är som ett vanligt bostadsköp fast man betalar bara halva kostnaden, förklarar Pernilla Bonde, resten betalar HSB. När lägenheten säljs fördelas pengarna jämnt, oavsett om man går med vinst eller förlust.

HSB är en medlemsägd organisati­on. Indirekt blir det medlemmarn­a som äger bostäderna men det är HSB som betalar lägenheter­na, säger Pernilla Bonde.

Hur vet ni att detta lönar sig?

– Det vet vi inte säkert, men vi tror på bostadsrät­ten, vi tänker att det är en bra investerin­g, säger hon.

– Vi bryter ju ny mark med denna satsning, det finns en del saker som behöver utredas, bland annat skatter och juridiska frågor, säger Pernilla Bonde.

Exakt vilka frågor som ska redas ut vill hon inte gå in på. Modeller ska testas i bostadsrät­tsförening­en Blanka på Lindholmen, och om allt håller hoppas Pernilla Bonde att de kan utvidga projektet nationellt.

Men det är på längre sikt. Först ska lägenheter­na säljas och byggas.

– Den bostadspol­itik som förs i Sverige stänger ute en hel generation, säger Pernilla Bonde.

Hon menar att det främst är det senaste amortering­skravet och bolånetake­t som begränsar unga från att komma in på bostadsmar­knaden. HSB har ett ansvar att bygga nya bostäder och politikern­a har ett stort ansvar att underlätta för dem, säger Pernilla Bonde, som tycker att det görs alldeles för lite.

– Alla behöver göra en bostadskar­riär. Det kan ta lång tid för unga att ta sig in på bostadsmar­knaden, vi vill underlätta den resan, säger hon. Måste man köpa bostad?

– Det är ju såklart beroende på vad man vill och har möjlighet till, men i längden är det dyrare att bo i hyresrätt än i bostadsrät­t, säger hon.

Projektet var ett initiativ från HSB Göteborg från början, det är bland annat därför projektet testas just här. Lars Göran Andersson, vd på HSB Göteborg, säger att när idén kom upp insåg de ganska snabbt att det skulle bli en nationell satsning.

Att det Blanka på Lindholmen blev först var ett lätt val:

– Lägenheter­na där har en bra storlek för projektet och föreningen Blanka vänder sig i första hand till en ung målgrupp, säger han

Lars Göran Andersson är trygg i satsningen, men de börjar i en liten skala då man inte kan förutse hur marknaden ska ta emot denna typ av projekt. Men att satsningen skulle ske, var en självklarh­et.

– När politikern­a inte gör tillräckli­gt, känner vi i branschen ett ansvar. Vi måste hjälpa unga in på bostadsmar­knaden, säger Lars Göran Andersson.

 ?? Bild: Wingårdhs ?? Så här ska huset med de delägda bostäderna se ut.
Bild: Wingårdhs Så här ska huset med de delägda bostäderna se ut.
 ??  ?? Lars göran andersson.
Lars göran andersson.
 ??  ?? Pernilla Bonde.
Pernilla Bonde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden