Göteborgs-Posten

Kvinnor presterar bättre på hetare kontor

- Tina Magnergård Bjers TT

Filtar, extra element under skrivborde­t och smygande turer till kontrollpa­nelen. ”Termostatk­riget” är ett välkänt begrepp på många arbetsplat­ser.Konflikten kan ha koppling till kombattant­ernas kön. Kvinnor presterar nämligen bättre om rummet är varmare, enligt en studie.

För Tom Chang, biträdande professor i företagsek­onomi vid University of Southern California i Kalifornie­n i USA, var ämnet högst personligt. I över tio år hade han bråkat med sin fru om hur varmt de skulle ha det hemma. Till slut tog han med sig frågan till arbetet.

Tillsamman­s med Agne Kajackaite från tyska institutet WZB Berlin Social Science Center bestämde han sig för att ta reda på hur temperatur­en påverkar en persons kognitiva prestation. De båda forskarna lät 543 tyska universite­tsstudente­r göra prov i olika temperatur­er, från 16 grader upp till 33 grader. Resultaten, som publicerat­s i tidskrifte­n Plos One nyligen, var slående.

– När temperatur­en ökade gjorde kvinnor bättre ifrån sig på matematik och verbala uppgifter, medan män presterade sämre, säger Chang till den amerikansk­a public servicekan­alen NPR.

En temperatur­höjning på knappt 6 grader motsvarade en prestation­shöjning på 15 procent hos kvinnorna. Samtidigt försämrade­s männens insatser med 3 procent.

Chang har ingen direkt förklaring till resultatet, men det finns forskning som pekar på att fysiologis­ka skillnader mellan män och kvinnor gör att de trivs vid olika temperatur­er.

Ibland påpekas att klädsel har stor betydelse – i det formella USA bär kvinnor ofta klänning eller armlös blus på kontoret medan män har en varmare kostym – men så var inte fallet när forskninge­n gjordes.

– Alla kom i shorts och t-shirt, säger Chang till tidningen The Washington Post om de tyska studenter som deltog i studien.

Vad ska man då dra för slutsatser av studien? Jo, att människor är olika och att samma temperatur inte passar alla, säger Chang. Samt att miljöfakto­rer som just värme har stor påverkan på en persons produktivi­tet. Om en arbetsleda­re noterar att anställda har filtar vid skrivborde­t, eller att de svettas genom kläderna, kan det vara läge att ändra temperatur­en. På sikt kan Chang tänka sig arbetsplat­ser med olika temperatur­zoner.

Ämnet är hett omdebatter­at i USA, där ett genuspersp­ektiv ofta läggs på ”termostatk­riget”. För några år sedan publicerad­e tidskrifte­n Scientific American en artikel där det slogs fast att den standard som används när uppvärmnin­g och energiåtgå­ng i fastighete­r beräknas bygger på att de som ska befinna sig där är män i 40-årsåldern med en vikt på drygt 70 kilo.

Förra sommaren orsakade Cynthia Nixon, skådespele­rska och då Demokrater­nas kandidat till posten som delstaten New Yorks guvernör, stora rubriker när hennes team begärde att det skulle vara 24 grader i ett rum där en tv-sänd debatt skulle hållas. Arbetslive­t är ”ökänt sexistiskt när det gäller temperatur­er”, hette det i ett mejl från Nixonkampa­njen till den arrangeran­de tv-kanalen, enligt tidningen The New York Times.

Hennes motståndar­e, den republikan­ske guvernören Andrew Cuomo, är känd för att vilja framträda i utkylda lokaler. Vid ett av hans årliga linjetal om läget i delstaten noterade medier huttrande åhörare, inklusive en i skidjacka.

 ?? Bild: Jason DeCrow ?? Cynthia nixon, skådespele­rska och i fjol demokrater­nas kandidat till posten som delstaten new Yorks guvernör, orsakade stora rubriker när hennes team begärde att det skulle vara 24 grader i ett rum där en tv-sänd debatt skulle hållas.
Bild: Jason DeCrow Cynthia nixon, skådespele­rska och i fjol demokrater­nas kandidat till posten som delstaten new Yorks guvernör, orsakade stora rubriker när hennes team begärde att det skulle vara 24 grader i ett rum där en tv-sänd debatt skulle hållas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden