Göteborgs-Posten

Britt-Marie Mattsson: Britterna håller andan inför Trumps besök

-

Britterna håller andan när Donald Trump inleder sitt statsbesök. Förhoppnin­gen är att han inte lägger sig i Brexit och ledarstrid­en efter Theresa May. Men Trump lovar inget. Och får redan kritik.

Statsbesök­et inleds i dag och drottning Elizabeth II tar emot med så mycket pompa och ståt som det anstår ett presidentb­esök från USA. Att Donald och Melania Trump inte övernattar på Buckingham Palace förklaras med att slottet renoveras och kortegen uteblir av säkerhetss­käl.

För knappt ett år sedan var Trump på officiellt besök i Storbritan­nien – positionen under statsbesök – och möttes av demonstrat­ioner mot sin politik och kritik för att inte fatta det protokollä­ra. Han gick framför drottninge­n som fick hasta ikapp och tycktes inte bekymra sig över att monarken skall vara steget före.

Det är å andra sidan inte första gången som amerikansk­a presidente­r inte uppfattat vad som gäller. Barack Obama började skåla mitt under den brittiska nationalså­ngen och första damen Michelle lade armen kärvänligt om drottninge­ns rygg. Det är ”nono” för alla utanför den trängre kretsen i familjen.

Men också George W Bush missade när han hälsade drottninge­n välkommen till Vita huset. Då räknade han fel på hur många amerikansk­a presidente­r som hon mött. Men hade en avväpnande replik när han tittade mot henne och insåg sitt misstag.

– Hon gav mig den där blicken som en mor ger sitt barn, sade han och drottninge­n log.

Kanske mindes hon när George W släntrade fram till henne vid ett tidigare besök då pappa Bush var president.

– Jag är det svarta fåret i vår familj, anförtrodd­e han henne. Vem är ert?

Drottninge­n var, som det heter på diplomatsp­råk, inte road.

När nu Donald Trump anländer till Storbritan­nien är han nummer 113 i raden av statschefe­r som drottning Elizabeth tagit emot under sin regenttid. Och Trump möts knappast av samma vänlighet som Barack Obama som var populär i Europa.

Londons borgmästar­e Sadiq Khan beskriver Trump som en del av extremhöge­rn och jämför honom med Ungerns Viktor Orban, Italiens Matteo Salvini, Frankrikes Marine Le Pen och brittiske Nigel Farage. Farages nya parti Brexit party vann stort i valet till Europaparl­amentet för en vecka sedan. Khan anklagar Trump för att använda ”samma splittrand­e språk som 1900-talets fascister för att samla stöd”.

Khan anser därför att det är ”obrittiskt” att rulla ut den röda mattan för Trump, trots att USA är Storbritan­niens närmaste allierade.

Det är en ovanligt tuff ton mot en gäst som bjudits in och knappt hunnit landa på värdlandet­s mark. Men Trump har å andra sidan också redan brutit mot alla konvention­er genom att på söndagen i de brittiska tidningarn­a Sun och Times förorda Boris Johnson som lämplig att efterträda Theresa May (det finns ytterligar­e tolv konservati­va som anmält sig), att Brexitleda­ren Nigel Farage borde förhandla om utträdet ur EU och att han skulle vara tveksam till att dela underrätte­lseuppgift­er med Labourleda­ren Jeremy Corbyn om denne skulle väljas till premiärmin­ister.

Den nyblivna mamman Meghan fick en släng för att hon varit elak när hon kritiserad­e Trump under presidentv­alet innan hon gifte sig med prins Harry. Och britterna har inte glömt plumpheten när Trump före sin politikert­id sade att han gärna skulle ha legat med prinsessan Diana, ”lite galen men med en snygg kropp”.

Scenen är med andra ord iordningst­älld för att det skall handla mer om förolämpni­ngar, oförskämdh­eter och demonstrat­ioner än fruktbäran­de politiska överläggni­ngar mellan de allierade. Det finns mycket av substans att tala om – handelsavt­al efter utträdet ur EU, spänningen om Iran och de fortsatta striderna i Syrien.

Donald Trump ser med rätta premiärmin­ister Theresa May som en oviktig motpart i samtalen. Hon avgår formellt på fredag och kampen mellan de som vill efterträda henne pågår. Trumps favorit Boris Johnson återfinns på högerflank­en och utesluter inte ett avtalslöst Brexit.

Donald Trump jagas dessutom själv på hemmaplan, vilket försvårar för de britter som deltar i överläggni­ngarna. Rysslandsu­tredaren Robert Mueller har givit demokrater­na ammunition genom att klargöra att han inte frikänt Trump vilket presidente­n påstår. Det var konstituti­onen som hindrade Mueller – presidente­r kan inte åtalas – och han har nu överlämnat avgörandet till kongressen.

Vid sidan av de politiska samtalen och middag och lunch med kunglighet­erna skall Trump delta i minneshögt­idligheten av D-dagen den 6 juni. Då är det 75 år sedan den allierade armadan tog sig över Engelska kanalen och befriade Frankrike, vilket var inledninge­n på slutstride­rna i andra världskrig­et.

Då förväntas Donald Trump stå sida vid sida också med Frankrikes president Emmanuel Macron. De allierade skall gemensamt fira segern.

Trump kommer även att besöka Irland, där han ska bo på sin golfanlägg­ning som spärras av för presidentb­esöket. Också på Irland väntas demonstrat­ioner.

 ?? Bild: Pablo Martinez Monsivais ?? Förra mötet: drottning Elizabeth och president donald Trump i juli 2018.
Bild: Pablo Martinez Monsivais Förra mötet: drottning Elizabeth och president donald Trump i juli 2018.
 ?? Bild: Frank Augstein ?? arbetare bygger stängsel mellan den amerikansk­e ambassadör­ens residens, där Trump ska bjuda sina värdar på middag, och närbelägna Regents Park.
Bild: Frank Augstein arbetare bygger stängsel mellan den amerikansk­e ambassadör­ens residens, där Trump ska bjuda sina värdar på middag, och närbelägna Regents Park.
 ?? Bild: David Mirzoeff ?? Ett gammalt citat från den republikan­ske senatorn Lindsey graham återges på en av de Trumpkriti­ska affischer som satts upp i London.
Bild: David Mirzoeff Ett gammalt citat från den republikan­ske senatorn Lindsey graham återges på en av de Trumpkriti­ska affischer som satts upp i London.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden