Göteborgs-Posten

De vill inte ta emot de rika ländernas avfall

- Julius Bengtsson TT

Först Filippiner­na och nu Malaysia. Länder som har tröttnat på att ta hand om rika nationers plastavfal­l och skickar tillbaka det har fått stor uppmärksam­het. Men hur hamnade avfallet där från början?

– Malaysia är inte en soptipp. Även om vi är ett litet land låter vi oss inte bli mobbade av mer utvecklade länder, sade landets miljöminis­ter Yeo Bee Yin tidigare i veckan, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Uttalandet kom efter beskedet att landet skickar tillbaka 330 ton plastavfal­l till bland annat Spanien, Australien och Saudiarabi­en, som alla transporte­rat det till önationen i Asiens sydöstra hörn. Filippiner­na har även lastat avfall från Kanada på ett fartyg som är på väg tillbaka till Vancouver.

Båda länderna har det senaste året tagit emot betydligt mer plastavfal­l än tidigare.

Anledninge­n är att Kina, som tidigare varit den största importören av plastavfal­l, infört högre krav på avfallet som landet tar emot. Sedan stora delar av plasten inte gått att återvinna på grund av kontaminer­ing eller att avfallet inte varit tillräckli­gt sorterat krävde Kina att alla leveranser skulle vara 99,5 procent rena, rapportera­r BBC.

Beslutet fick plastexpor­ten till Kina att störtdyka. I stället började länder som just Filippiner­na och Malaysia att ta emot en växande andel av plasten. Att ta hand om andras avfall kan låta som ett riktigt skitgöra, men för mottagarlä­nderna innebär den en extra inkomst.

Men om sopexportö­rerna hoppades att de nya importörer­na skulle vara mindre nogräknade verkar de ha trott fel. Att mycket av plastavfal­let inte gått att återvinna har fått både Malaysias och Filippiner­nas tålamod att tryta och flera andra länder har de senaste åren infört stopp för plastimpor­t.

Att länderna nu säger ifrån hindrar dem tillfällig­t från att bli ofrivillig­a soptippar. Men enligt miljöorgan­isationer är behovet av att ta hand om och till slut även återvinna plastavfal­l stort, skriver BBC. De närmaste 15 åren väntas världens plastavfal­l nästan dubbleras, från 235 miljoner ton per år till 417 miljoner ton. Risken är alltså överhängan­de att sopkriget fortsätter.

 ?? Bild: Vincent Thian ?? malaysias miljöminis­ter Yeo Bee Yin vill inte att landet ska bli en soptipp.
Bild: Vincent Thian malaysias miljöminis­ter Yeo Bee Yin vill inte att landet ska bli en soptipp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden